Războiul dintre Israel și Hamas ar putea costa 50 de miliarde de dolari

Războiul Israelului cu mişcarea islamistă palestiniană în Fâşia Gaza ar putea costa 200 de miliarde de şekeli (51 miliarde de dolari), a estimat duminică publicaţia financiară Calcalist, citând cifre preliminare ale Ministerului de Finanţe.

06 nov. 2023, 10:43
Războiul dintre Israel și Hamas ar putea costa 50 de miliarde de dolari

Analiza menţionează că această estimare, echivalentul a 10% din produsul intern brut, porneşte de la premisa că războiul va dura între opt şi 12 luni, se va limita la Fâşia Gaza, fără implicarea completă a Hezbollahului libanez, Iranului sau Yemenului şi va cere activarea a 350.000 de israelieni din forţele de rezervă.

Ministerul israelian al finanţelor a calificat drept „optimistă” cifra avansată de Calcalist, mai adaugă publicaţia.

Potrivit acesteia, jumătate din costuri le-ar reprezenta cheltuieli militare de circa 1 miliard de şekeli pe zi, alte 40-60 de miliarde de şekeli ar proveni din pierderi de încasări, 17-20 de miliarde ar fi compensaţiile pentru afaceri şi 10-20 de miliarde ar fi destinate „reabilitării”.

Citește și: Mărturiile cutremurătoare ale familiilor românilor prinși în iadul din Gaza! „Sunt speriaţi. Copiii lor mă roagă să vină în România”

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich a afirmat anterior că guvernul israelian pregăteşte un pachet de ajutor economic pentru cei afectaţi de atacurile palestiniene „mai mare şi mai amplu” decât cel din timpul pandemiei de COVID-19, iar joi premierul Benjamin Netanyahu a asigurat că statul se angajează să-i ajute pe toţi cei afectaţi.

„Directiva mea este clară: deschideţi robinetul şi direcţionaţi fonduri către toţi care care au nevoie”, a spus el, fără a da cifre. „Aşa cum am făcut în timpul COVID. În ultimul deceniu am construit o economie foarte puternică şi, chiar dacă războiul cere un preţ economic, îl vom plăti fără ezitare”, a adăugat el.

După debutul conflictului, agenţia S&P a scăzut perspectiva creditului israelian de la „stabilă” la „negativă”, iar Moody’s şi Fitch au indicat la rândul lor că au în vedere o retrogradare.

Citește și: Alegeri locale Moldova 2023. Ion Ceban câștigă un nou mandat de primar al Chișinăului. Cum arată componența Consiliului Municipal