Războiul dintre părinții din Bihor care își educă copii acasă încă din pandemie și autorități continuă! Șeful ISJ Bihor: ”Cei mici încă nu s-au întors la școală”

Războiul dintre părinții din Bihor care își educă cei patru copii acasă încă din perioada pandemiei și autorități continuă. Deși instanța i-a obligat pe părinți să îi reînscrie în sistem, copiii încă nu s-au întors la școală.

31 ian. 2024, 18:09
Războiul dintre părinții din Bihor care își educă copii acasă încă din pandemie și autorități continuă! Șeful ISJ Bihor: ”Cei mici încă nu s-au întors la școală”
Războiul dintre părinții din Bihor care își educă copii acasă încă din pandemie și autorități continuă!

Războiul dintre părinții din Bihor care își educă copii acasă încă din pandemie și autorități continuă! Totul a început în perioada pandemiei atunci când părinții celor patru copii au decis să îi retragă de la școală pentru a face homeschooling.

Citește și Profesorii, obligați să declare că nu fac meditaţii contra cost cu elevii de la clasele unde predau. Măsura intră în vigoare de la 1 februarie. Ce sancțiuni riscă

Războiul dintre părinții din Bihor care își educă copii acasă încă din pandemie și autorități continuă!

După ce pandemia a trecut, iar elevii au revenit în băncii, părinții celor patru copii au decis că cel mai bine pentru micuții lor este ca aceștia să facă în homeschooling.

Însă autoritățile nu au fost de aceiași părere și la finalul lunii decembrie a anului 2023, judecătorii bihoreni au decis să îi oblige pe părinți să reînscrie copiii la școală și i-a condamnat șa  câte patru luni de închisoare cu suspendare.

“În acest sens, conform disp. art. 86 alin. 3 din Legea nr. 1/2011, părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu, iar nerespectarea din culpă a acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, în timp ce nerespectarea obligaţiei cu intenţie constituie infracţiune. Astfel, conform art. 380 alin. 1 Codul penal părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor.

(3) Până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru aceasta”, se arată în decizia instanței.

Decizia instanței nu a fost una finală, așa că pe data de 8 ianuarie 2024, părinții au făcut recurs.

Între timp, copii au fost supuși unei evaluări psihologice care arată că au mari lacune în achiziţiile şcolare și imaturitate psiho-emoţională, dar cu toate acestea și în ciuda deciziei instanței, părinții refuză să îi ducă la școală.

“Am sunat la școală în urmă cu două săptămâni și mi-au spus că elevii nu au revenit la ore. Școala așteaptă justificarea instanței dacă îi obligă acum pe copii să revină la școală sau când îi obligă”, a declarat șeful ISJ Bihor, Horia Abrudan, pentru Edupedu.ro.

Potrivit reprezentanților ISJ Bihor, în momentul în care micuții au fost retrași de la școală aveau 8, 10, 11 și respectiv 13 ani și doar unul dintre ei era la gimnaziu, în clasa a V-a.

Se pare că doi dintre copii erau în clasele a II-a și a IV-a, iar cel mai mic era tot în clasele primare.

Specialiștii care i-au evaluat pe micuți în luna decembrie a anului trecut spun că vârstele nu corespund claselor la care de obicei copiii frecventează școala. Un copil care ar fi început cel târziu la 7 ani clasa pregătitoare, ar fi trebuit să aibă cel mult 12 ani în clasa a V-a. În acest caz, copilul avea 13 ani în clasa a V-a.

Citește și Anunț de ultimă oră pentru elevi! Calendarul oficial al olimpiadelor şi concursurilor şcolare 2024 a fost publicat