Războiul în Ucraina continuă și de Crăciun! Putin i-a refuzat planul de pace lui Volodimir Zelenski

Kremlinul a respins marți un plan de pace în trei pași propus în urmă cu o zi de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Dmitri Peskov afirmând că Ucraina trebuie să accepte „noi realități”, potrivit Reuters.

13 dec. 2022, 15:23
Războiul în Ucraina continuă și de Crăciun! Putin i-a refuzat planul de pace lui Volodimir Zelenski

Putin nu dorește sub nicio formă să pună capăt războiului cu Zelenski și nu vrea să retragă trupele din Ucraina. Astfel, cei doi lideri sunt departe de orice dialog sau negociere de pace, iar atacurile rușilor vor continua și de Crăciun.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni liderilor Grupului celor Șapte să-și mențină sprijinul pentru Ucraina anul viitor, subliniind în același timp trei pași pentru asigurarea păcii, potrivit CNN.

Unul dintre cei trei pași enumerați de Zelenski în discursul său adresat națiunii s-a referit la retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei până la Crăciun.

Citiți și: Rusia a terminat stocurile de muniţie. Armata lui Vladimir Putin, nevoită să folosească bombe expirate 

„Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat. Foarte curând vom avea sărbători sărbătorite de miliarde de oameni. Crăciunul – conform calendarului gregorian sau Anul Nou și Crăciunul – conform calendarului iulian”, a spus Zelenski, care i-a sugerat Rusiei să renunțe la atacurile violente.

„Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune”,  a adăugat președintele ucrainean.

În replică, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis un mesaj categoric și ironic și a spus că „acest lucru este exclus”.

„Acestea sunt realitățile care au apărut din cauza liniei, a politicii care a fost dusă în ultimii 15 sau chiar 20 de ani de conducerea Ucrainei și de actualul regim ucrainean. Aceste realități indică faptul că Rusia are noi părți de teritoriu care au apărut în urma referendumurilor din acele regiuni. Fără a ține cont de aceste realități este imposibil să se realizeze progrese”, a adăugat el.

Deși președintele Ucrainei a declarat în nenumărate rânduri că Ucraina va accepta pacea cu Rusia după eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a negat posibilitatea unei retrageri a trupelor de pe teritoriul ucrainean înainte de sfârșitul anului.

„Aceștia sunt trei pași către continuarea ostilităților”, a declarat Dmitri Peskov, referindu-se la așa-numitul plan „în trei pași” pentru pace, după cum a raportat agenția de presă rusă Interfax.

Citiți și: Grupul G7 somează Rusia să oprească războiul din Ucraina şi să retragă trupele