Războiul Rece ameninţă să revină. Secretarul de stat american este îngrijorat de arsenalul nuclear al Rusiei

Secretarul de stat american John Kerry a declarat marți că se teme de o revenire la Războiul Rece după anunțul președintelui Vladimir Putin asupra consolidării arsenalului nuclear al Rusiei ca răspuns la planurile SUA de a instala arme grele în Europa de Est.

17 iun. 2015, 06:18
Războiul Rece ameninţă să revină. Secretarul de stat american este îngrijorat de arsenalul nuclear al Rusiei

„Bineînțeles că mă îngrijorează”, a declarat șeful diplomației americane răspunzând jurnaliștilor de la Departamentul de Stat prin videoconferință de la domiciliul său din Boston (nord-estul SUA), unde este în convalescență după ce și-a fracturat un picior la sfârșitul lunii mai, amintește AFP.

„Avem acordul START”, a amintit John Kerry, referindu-se la soluționarea istorică a dezarmării nucleare încheiată în 1991 între Statele Unite și Uniunea Sovietică la acea vreme.

„Încercăm să avansăm în sens contrar. Am avut o colaborare enormă începând din anii 1990 în materie de distrugere a armelor nucleare care se aflau pe fostele teritorii ale Uniunii Sovietice și nimeni nu vrea ca noi să mergem înapoi”, a pledat secretarul de stat.

Citeşte şi PENTAGONUL avertizează RUSIA: Se pot folosi arme nucleare pentru ţinte de pe teritoriul Rusiei

„Nimeni nu vrea, cred eu, o revenire la un fel de statut de Război Rece”, a condamnat John Kerry, din principiu favorabil dezarmării și mare sceptic față de orice formă de escaladare militară, notează France Presse.

El a fost întrebat după ce președintele Putin a anunțat că „în acest an, peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale, capabile să reziste la orice sistem de apărare antiaeriană dintre cele mai sofisticate, urmează să fie desfășurate în cadrul forțelor nucleare ruse”.