Războiul se apropie la 45 de kilometri de România. Rusia, demonstrație de forţă în Insula Şerpilor

Serviciile de informații militare ucrainene au anunţat vineri că Rusia desfăşoară un sistem de rachete de apărare aeriană Pantsir şi unul de rachete sol-aer Tor-M2 pe Insula Șerpilor din Marea Neagră.

13 mai 2022, 20:37
Războiul se apropie la 45 de kilometri de România. Rusia, demonstrație de forţă în Insula Şerpilor

Războiul se apropie la 45 de kilometri de România, în Insula Şerpilor. Forţele ruse fac manevre pentru a asigura apărarea aeriană cu rază scurtă de acţiune.

„În mod clar, Direcția Șefă de Informații a Ministerului Apărării estimează că acesta este un obiect strategic care va fi folosit de Rusia pentru a controla, de fapt, întreaga zonă de nord-vest a Mării Negre”, anunţă portalul ucrainean ukrinform.net. 

Încă din primele zile ale războiului din Ucraina, Rusia a captura Insula Şerpilor şi a început instalarea de echipamente militare în aşa fel încât să poată monitoriza zona în Marea Neagră, precum şi în aer şi la suprafaţă.

„De fapt acest lucru a făcut posibil ca Rusia să adune date și informații mai precise cu privire la evoluția trupelor în această regiune”, a declarat Vadim Skibitski, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, vorbind despre planurile Rusiei cu privire la Insula Şerpilor.

Oficialul ucrainean a vorbit inclusiv despre componenta ideologică a Insulei Şerpilor pentru ruşi, în condiţiile în care capacitatea inamicului de a organiza apărarea aeriană în această zonă a Mării Negre a scăzut după ce crucișătorul de rachete Moskva a fost distrus. Mai mult, Skibitski a subliniat că forţele ruse mobilizate de Vladimir Putin nu au abandonat planurile de a prelua controlul Insulei Şerpilor.

Citeşte şi: Poreclit „ucraineanul invizibil”, un bărbat a mers pe jos 225 de kilometri, împreună cu câinele său, pentru a scăpa din Mariupol

Războiul se apropie la 45 de kilometri de România. Cum vrea Rusia să controleze Insula Şerpilor

Întrebat dacă ruşii vor încerca să instaleze sisteme S-300 pentru a crea așa-numita „umbrelă” în zona Insulei Şerpilor, Vadim Skibitski a răspuns:

„Poate că astfel de planuri vor fi implementate în viitor, dar astăzi, și este deja clar, Informațiile militare au toate datele despre desfășurarea sistemelor de apărare aeriană pe Insula șerpilor, inclusiv Pantsir și două lansatoare Tor-M2 care vor asigura apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune. Prin urmare, nu excludem ca și alte sisteme de apărare aeriană să poată fi desfășurate, deși în cantități mici, și posibil chiar și sisteme de rachete care vor permite bombardarea țintelor atât de suprafață, cât și de la sol în țara noastră și nu numai a noastră”, a afirmat oficialul ucrainean, conform sursei citate.

Pe 8 mai, trupele ucrainene au distrus o navă de debarcare din clasa Serna, două bărci de asalt Raptor și au avariat o altă ambarcațiune Raptor. Mai mult, la începutul săptămânii trecute, Forțele Armate ale Ucrainei au folosit UCAV Bairaktar pentru a lovi Insula Șerpilor capturată de invadatorii ruși și au distrus postul de comandă al inamicului.

Citeşte şi: Cum arată rachetele „Pucioasa”, cele mai noi arme folosite în războiul din Ucraina. Imagini uluitoare cu spaima blindatelor de pe front VIDEO