Răzvan Cherecheş, despre efectele vaccinului anti-Covid la femeile însărcinate: „Crește semnificativ protecția la infecție”

Răzvan Cherecheş anunţă că, potrivit unui studiu, vaccinurile împotriva coronavirusului nu reprezintă un pericol pentru femeile însărcinate. Mai mult, acestea cresc nivelul de protecţie împotriva COVID-19 a gravidelor.

13 iul. 2021, 17:56
Răzvan Cherecheş, despre efectele vaccinului anti-Covid la femeile însărcinate: „Crește semnificativ protecția la infecție”
Răzvan Cherecheş, despre efectele vaccinului anti-Covid la femeile însărcinate: "Crește semnificativ protecția la infecție"

Răzvan Cherecheş a analizat rezultatele unui studiu privind efectele vaccinurilor anti-covid în cazul femeilor însărcinate.

Răzvan Cherecheş, despre efectele vaccinului anti-Covid la femeile însărcinate

Expertul în sănătate publică spune că, potrivit studiului care a comparat 7530 de femei gravide vaccinate și 7530 femei gravide nevaccinate, probabilitatea ca gravidele vaccinate să se infecteze cu coronavirus este cu 78% mai mică decât în cazul celor nevaccinate.

„Probabilitatea ca femeile gravide vaccinate să se infecteze COVID-19 a fost cu 78% mai mică, comparativ cu femeile nevaccinate. Nu a fost nicio diferență semnificativă statistic între cele 2 grupuri în ce privește avortul spontan, greutatea fătului, nașterea la termen sau complicații la naștere.

Vaccinurile anti-COVID-19 pot fi administrate fără probleme femeilor gravide și le crește semnificativ protecția la infecție”, a scris pe Facebook expertul în sănătate publică.

Ca urmare, vaccinurile anti-COVID-19 pot fi administrate fără probleme femeilor gravide şi le creşte semnificativ protecţia la infecţie, anunţă Răzvan Cherecheş.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre revenirea la obligativitatea măştii

Valeriu Gheorghiţă spulberă mitul potrivit căruia vaccinarea anti-covid afectează fertilitatea: „Lucrurile nu stau deloc aşa”

Valeriu Gheorghiţă spulberă mitul potrivit căruia vaccinarea anti-covid afectează fertilitatea atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor. De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit şi despre alte zvonuri legate de vaccinarea împotriva coronavirusului.

„O altă informaţie complet falsă care circulă în spaţiul publc şi de aceea mi-am permis să o prezint aici este legată de fertilitate. Se propagă ideea că vaccinarea COVID-19 afectează fertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi. Sunt date cât se poate de clare, în primul rând ideea a plecat de la faptul că există o asemănare între structura proteinei Spike şi o proteină Sincitina 1 care are rol în maturarea şi în dezvoltarea placentei, însă studiile au arătat că există asemănări foarte mici între aceste două proteine încât probabilitatea să găsim o asemănare între proteina Spike şi orice altă proteine este foarte mare dacă ne-am uitat la ele.

Plecând de la această ipoteză s-a vehiculat ideea că anticorpii anti proteina Spike ar reacţiona încrucişat şi cu această proteină care are rol în maturarea placentei şi că evident ar cauza aceste probleme de fertilitate. Lucrurile nu stau deloc aşa. În primul rând sunt studii făcute la persoanele vaccinate şi s-au determinat anticorpii anti sincitina 1, în 15 cazuri, sunt studii pe număr mic de persoane şi nu s-au identificat aceşti anticorpi şi mai mult decât atât toate datele disponibile de la acest moment arată că după infecţia naturală cu Sars-Cov-2, adică după COVID-19 nu sunt semnale că scade fertilitatea pentru că aceeaşi anticorpi anti proteină Spike apar şi după boala naturală.

Cu atât mai mult, sunt studii recent publicate care au arătat că după vaccinare nu se influenţează fertilitatea masculină, practic s-au uitat la anumiţi parametrii din lichidul seminal şi sunt nemodificaţi faţă de starea anterioră”, a precizat în cadrul unei conferinte de presă medicul militar.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă explică de ce NU este recomandat să combinăm vaccinurile care folosesc tehnologie diferită