Răzvan Cherecheş: „O treime dintre persoanele care au trecut prin COVID nu fac anticorpi”

Specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, susține că, probabil, peste o treime din persoanele care au avut COVID 19 nu dezvoltă anticorpi și rămân vulnerabile în timpul pandemiei.

31 aug. 2021, 16:27
Răzvan Cherecheş: „O treime dintre persoanele care au trecut prin COVID nu fac anticorpi”

Răzvan Cherecheș susţine că „este o probabilitate mare ca aproximativ 36% din cei care au trecut prin infecția COVID (în mod natural) să nu dezvolte anticorpi”, iar cei mai afectaţi par să fie cei tineri.

Cei mai afectați par să fie tinerii, avertizează specialistul Răzvan Cherecheș. El arată că aproximativ 36% dintre persoanele care au trecut prin boală nu dezvoltă anticorpi și se pot reinfecta. „Este o probabilitate mare ca aproximativ 36% din cei care au trecut prin infecția COVID (în mod natural) să nu dezvolte anticorpi – rămân vulnerabili la re-infecție. Se pare că cei care nu dezvoltă anticorpi tind să fie mai tineri. Exact populația activă social”, avertizează Răzvan Cherecheș. Ca urmare, vaccinarea reprezintă o soluție mai bună decât imunizarea dobândită natural.

„Chiar dacă ați trecut prin infecție deja, acest lucru nu garantează protecția”, este concluzia lui Cherecheș.’Bolnavii COVID de la începutul pandemiei au şanse mai mici de infectare cu Delta decât cei vaccinaţi. „Imunitatea naturală oferă o protecţie mai lungă şi mai puternică”.

INSP anunţă peste 2.300 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 620 cu Delta
Persoanele care au avut COVID-19 şi s-au recuperat în timpul primelor luni ale pandemiei au şanse mai slabe să ia varianta Delta, însă cei care au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech nu vor avea aceleaşi şanse.

Bolnavii COVID de la începutul pandemiei, şanse mai mici de infectare cu Delta faţă de vaccinaţi

Cea mai mare analiză în timp real din lume, realizată pentru a compara imunitatea naturală (dobândită în urma unei infecţii anterioare) cu protecţia oferită de unele dintre cele mai bune vaccinuri disponibile în prezent, arată că reinfectările sunt mult mai puţin comune decât se estimase iniţial, notează Bloomberg.

Rezultatele obţinute de un grup de cercetători din Israel vin în contrast cu studiile efectuate în primele faze ale pandemiei, care au susţinut că inocularea prezintă un grad mai bun de protecţie prin comparaţie cu o infecţie anterioară, însă studiile citate de publicaţia americană nu au putut lua în calcul varianta Delta.

Incendiu la Spitalul Marie Curie din Capitală. Alertă la cel mai mare spital de copii din țară
Datele reprezintă veşti bune pentru pacienţii care au trecut cu succes peste COVID-19, însă scot în evidenţă provocările pe care le implică măsurile de controlare a pandemiei.

Oamenii vaccinaţi cu ambele doze create de Pfizer/BioNTech au avut de şase ori mai multe şanse de a fi infectaţi cu varianta Delta şi de şapte ori mai multe şanse să dezvolte un caz simptomatic decât cei care şi-au revenit în urma bolii.

„Analiza demonstrează că imunitatea naturală oferă o protecţie mai lungă şi mai puternică împotriva infecţiei, cazurilor simptomatice şi spitalizărilor generate de varianta Delta”, explică oamenii de ştiinţă.

Rezultatele mai arată că protecţia oferită de o infecţie anterioară tinde să îşi piardă în timp din eficienţă. Riscul unei infecţii cu varianta Delta pentru o persoană vaccinată este în prezent de 13 ori mai mare decât dezvoltarea unei a doua infecţii în perioada ianuarie-februarie 2021. Totuşi, vaccinarea cu cel puţin o doză a persoanelor infectate anterior pare să stimuleze nivelul de protecţie. Datele citate de Bloomberg au apărut prima dată pe portalul medRxiv şi nu au fost revizuite de alţi specialişti.


loading...
Partenerii noștri