Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică: „În luna august, tulpina Delta va deveni majoritară”

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și unul dintre cei mai vizibili specialiști în perioada pandemiei, este de părere că tulpina Delta va face ravagii în România în luna august. De asemenea, el a comentat şi scăderea interesului pentru vaccinare, punând-o pe seama unei "combinații de factori".

06 iul. 2021, 16:05
Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică: „În luna august, tulpina Delta va deveni majoritară”

Răzvan Cherecheş avertizează românii să fie pregătiţi pentru valul 4, despre care preconizează că va veni în august, odată ce mutaţia Delta va deveni majoritară.

Creșterea numărului de cazuri va apărea și la noi probabil în câteva săptămâni. Noi suntem cam cu o lună, o lună jumate în spatele UK din cauza felului în care are loc fluxul de persoane. Și la noi deja există varianta Delta, și la noi deja există transmiteri intracomunitare. Cel mai probabil undeva, în luna august, tulpina Delta va deveni majoritară și în România. Trebuie să ne pregătim pentru că vom avea un val 4 la toamnă, nu există nicio îndoială, și nu vom avea procentul de persoane vaccinate care să protejeze suficient„, a afirmat profesorul la Realitatea PLUS.

Răzvan Cherecheş, despre scăderea interesului pentru vaccinare: „o combinație de factori”

Referitor la scăderea interesului pentru vaccinare, Răzvan Cherecheş este de părere că de vină este o „combinație de factori”.

Citeste si Valeriu Gheorghiţă explică de ce persoanele vaccinate trebuie să poarte mască în continuare

Factorii care contribuie la ritmul scăzut de vaccinare sunt relaxările. (…) Campania de vaccinare nu este customizată pe diferite grupuri țintă și nu au fost implicați cei din comunitate: medicii de familie, pentru care nu s-au făcut programe speciale de informare și materiale pe care să le poată transmite mai departe, nu s-a făcut un parteneriat cu cultele religioase, nu s-au oferit stimulente suficient de mari ca să stimuleze vaccinarea și acesta este motiv pentru care populația are reticență la vaccinare„, a explicat Cherecheș.

În opinia sa, pentru a putea convinge tinerii  români să se vaccineze este nevoie şi de campanii de informare, dar şi de stimulente.

Aceste metode funcționează. În toate țările în care s-au aplicat aceste metode s-a crescut rata de vaccinare. Unul dintre motivele pentru care, în țările din vest, există un procent mare de infectați în rândul persoanelor tinere, este pentru că vaccinarea s-a făcut în primul rând în ordinea priorităților, prima dată fiind vaccinate persoanele în vârstă, în timp ce la noi au fost vaccinați mai mult sau mai puțin la grămadă. (…) Dacă am fi avut un procent de vaccinare mai mare, tinerii ar fi fost mai acoperiți decât în vest, dar, din nefericire, procentul este prea mic ca să facă diferența„, spune expertul.

Citeste si Valeriu Gheorghiţă spulberă mitul potrivit căruia vaccinarea anti-covid afectează fertilitatea: „Lucrurile nu stau deloc aşa”