Răzvan Nicolescu, în cazul certificatelor verzi: O decizie a CCR până la 20 martie, ar putea rezolva problema

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat că dacă Curtea Constituţională a României ia o decizie în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile până la 20 martie, atunci s-ar putea rezolva problema cu privire la certificatele verzi.

RomaniaTV.net
12 mart. 2014, 19:08
Răzvan Nicolescu, în cazul certificatelor verzi: O decizie a CCR până la 20 martie, ar putea rezolva problema

Ministrul delegat pentru Energie susţine că există două variante în cazul unei decizii a CCR. „O decizie a Curţii Constituţionale până în data de 20 martie ar putea rezovla problema. Dacă se respinge cererea domnului preşedinte, Guvernul are baza legală să acţioneze. Dacă se acceptă, atunci Guvernul poate emite o altă ordonanţă de urgenţă”.

Băsescu: Preşedintele nu poate bloca o ordonanţă de urgenţă VIDEO

În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Sindicatele din industrie au protestat la Curtea Constituţională şi în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile.

Premierul Victor Ponta a transmis sindicaliştilor că trebuie să protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adăugând că preşedintele Băsescu este cel care refuză promulgarea legii privind certificatele verzi şi „subminează”, astfel, economia naţională şi precizând că este dispus să protesteze şi el la Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

„Este retrimisă la Parlament pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană. Vă asigur că nu am nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce îndepinim toate procedurile, pentru ca România să nu se mai aleagă cu un infrigement”, a spus şeful statului.

În replică, Guvernul a transmis un comunicat în care îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că a dezinformat opinia publică,” în direct, făţiş, voit şi într-un mod iresponsabil”, în problema certificatelor verzi şi arată că Legea a fost votată de Parlament, dar a fost blocată de preşedinte.

Potrivit Executivului, efectul acestei blocări este creşterea facturilor la energie electrică.

„Traian Băsescu a dezinformat opinia publică pe subiectul OUG privind certificatele verzi. Legea a fost votată de Parlament, dar a fost blocată de preşedinte, efectul fiind creşterea facturilor la energie electrică. Pe subiectul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a dezinformat în direct, făţiş, voit şi într-un mod iresponsabil opinia publică! Îl invităm pe domnul preşedinte Traian Băsescu să spună românilor adevărul, anume că Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 a fost adoptată pe 17 decembrie 2013 de către Camera Deputaţilor, fiind transmisă spre promulgare pe 19 decembrie 2013. Ulterior, preşedintele României a cerut Parlamentului reexaminarea reglementării, această solicitare fiind respinsă de cele două camere în luna februarie a acestui an”, se arată în comunicatul Guvernului.

Aceeaşi sursă mai transmite că, marţi seara, acelaşi preşedinte al României a dezinformat media şi cetăţenii României, spunând că, din informaţiile sale, legea nu a fost votată în Parlament, în contextul în care chiar el a cerut reexaminarea acesteia, după ce a fost votată în cele două camere.

Guvernul arată că legea a trecut deja de votul Parlamentului, de două ori, ultima dată pe 26 februarie, fiind în prezent trimisă de Traian Basescu la Curtea Constituţională într-o nouă încercare de blocare.

„Cerem de urgenţă ca Traian Băsescu să înceteze cu acest blocaj, pentru ca legea să fie promulgată cât mai repede de către preşedintele României. Îi amintim domnului Traian Băsescu faptul că, prin această lege, Guvernul intenţionează reducerea numărului de certificate verzi şi, implicit, stoparea creşterii preţului la energia destinată cetăţenilor României şi industriei naţionale. Prin acest refuz şi blocaj iresponsabil, Traian Băsescu transmite, practic, cetăţenilor români şi reprezentaţilor industriei că nu doreşte ca aceştia să aibă facturi reduse la energie electrică”, mai transmite Guvernul.

Ponta: Dacă preşedintele refuză să promulge legea privind certificatele verzi vom da o OUG


loading...