Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: Compania Naţională a Uraniului va fuziona cu Nuclearelectrica

Compania Națională a Uraniului va fuziona cu producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica, a anunțat sâmbătă ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, la Antena 3, transmite Agerpres.  

RomaniaTV.net
22 mart. 2014, 13:55
Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: Compania Naţională a Uraniului va fuziona cu Nuclearelectrica

‘Unul dintre lucrurile care mă preocupă este ca, pe termen lung, să avem garanția că nu vom depinde de alții în ceea ce privește combustibilul de uraniu. Vom începe un proiect de integrare a CNU în Nuclearelectrica. România este singura țară din UE cu ciclu nuclear complet, nu depindem de nimeni’, a precizat Răzvan Nicolescu.

Ministrul a mai spus că va urma și un proces de restructurare a Companiei Naționale a Uraniului.

‘Va urma și un proces de restructurare, deja am cerut până la finele săptămânii viitoare un plan de reducere cu 10-15% a costurilor, dar va fi parte a Nuclearelectrica. Vreau să păstrăm ciclul nuclear complet, așa cum îl avem în momentul de față’, a adăugat el.

Întrebat dacă strategia de independență energetică a României include gazele de șist, Nicolescu a declarat că este prea devreme pentru această discuție.

‘Este prea devreme să vorbim de gazele de șist. Numirea mea nu aduce nimic nou, Guvernul își va urma politica prudentă de exploatare a gazelor de șist. Trebuie să știm dacă avem sau nu această resursă. Este prematur să vorbim de rezerve certe, în condițiile în care nu am săpat nicio sondă’, a punctat Nicolescu.
El a amintit că în Polonia au fost săpate 40-50 de sonde, iar datele colectate de aceste sonde au infirmat optimisnul inițial.