Răzvan Nicolescu, despre refuzul Austriei de a lăsa România în Spațiul Schengen: „Până la urmă să dea banii ăştia – 200 de milioane de euro pe lună, pierderi pentru economia României”

Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, a declarat că austriecii ar trebui să plătească 200 de milioane de euro pe lună, pentru egourile lor politice, însumând pierderile suferite de România, pentru că nu suntem în Spațiul Schengen.

08 dec. 2022, 15:43
Răzvan Nicolescu, despre refuzul Austriei de a lăsa România în Spațiul Schengen: „Până la urmă să dea banii ăştia – 200 de milioane de euro pe lună, pierderi pentru economia României”
Răzvan Nicolescu critică dur Austria

„Doi lideri din Austria, cancelarul și ministrul  de interne, practic încearcă să ia ostatice toate valorile și principiile Uniunii Europene de când s-a fondat Uniunea Europeană și să nu mai respecte nimic, pentru că așa vor ei”, 

a declarat Răzvan Nicolescu, într-o conferință de presă.

„Dacă austriecii vor să exerseze pe Uniunea Europeană egourile lor politice legate de alegerile pe care le au în ianuarie, atunci să plătească 200 de milioane de euro pe lună pierderi pentru economia României, pentru că nu suntem în Spațiul Schengen”, a mai declarat fostul ministru, conform Agerpres.

Citește și: Dominic Fritz pledează cauza României la televiziunea austriacă: „Bariera Schengen-ului pur şi simplu nu se mai potriveşte Europei de azi”

Cu toate astea, politicianul este încă optimist și speră în continuare că România va fi acceptată.

„Se va întâmpla astăzi. Eu sunt în continuare optimist. Am văzut cu toţii zilele trecute discuţiile, inclusiv cele publice. Mi se pare că doi lideri din Austria, cancelarul şi ministrul de interne, practic încearcă să ia ostatice toate valorile şi principiile Uniunii Europene de când s-a fondat Uniunea Europeană şi nu să nu mai respecte nimic, pentru că aşa vor ei. Eu nu cred că lucrurile vor rămâne aşa. Din punct de vedere economic eu cred că Schengen este şi o chestiune economică sau este, poate în primul rând o chestiune economică. Este o chestiune şi de respect pentru 30 de milioane de cetăţeni români şi bulgari. Dar este o problemă economică şi dacă nu conştientizăm acest lucru, trebuie să mergem în toate punctele noastre de trecere a frontierei către vest şi să vedem acolo tiruri care stau zile întregi ca să treacă punctul de trecere a frontierei. Şi sunt kilometri de tiruri”, a menționat Răzvan Nicolescu, în conferința de presă realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Citește și: Ziua Schengen. SURSE: Austria şi Olanda au votat împotriva României şi Bulgariei, Croaţia intră în Schengen

El a adăugat că, potrivit unei analize realizate de o campanie de consultanță, fiecare lună de întârzierea a aderării României la Schengen semnifică minimum 200 de milioane de euro mai puțin la Produsul Intern Brut al țării.

„Am văzut o analiză foarte serioasă, o modelare foarte serioasă făcută de o firmă de consultanţă din Big 4. Fiecare lună de întârziere în aderarea noastră la Schengen înseamnă minim 200 de milioane de euro mai puţin la produsul intern brut al României. Aceeaşi analiză arăta că, în cei 11 ani pe care i-am pierdut, suma pierderilor la PIB-ul României a fost în valoarea actualizată a banilor, de aproape 25 de miliarde de euro. Eu cred că este momentul să spunem că nu se mai poate aşa şi dacă austriecii vor să exerseze pe Uniunea Europeană egourile lor politice legate de alegerile pe care le au în ianuarie, la alegerile regionale, dacă vor să utilizeze valorile Uniunii Europene în sensul de a nu le mai respecta, până la urmă să dea banii ăştia – 200 de milioane de euro pe lună, pierderi pentru economia României. Inclusiv, atenţie, pentru multe firme cu capital mixt româno-austriac sau chiar firme austriece care derulează afaceri în România”, a adăugat Nicolescu.