Răzvan Sava: Studiul de fezabilitate pentru pistele de biciclete din București va fi reactualizat

Studiul de fezabilitate pentru realizarea a 100 de kilometri de piste de biciclete în București va fi reactualizat, iar lucrările efective ar urma să înceapă în acest an, a anunțat, joi, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, în urma unei întâlniri cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

24 mart. 2016, 11:22
Răzvan Sava: Studiul de fezabilitate pentru pistele de biciclete din București va fi reactualizat

Este un studiu de fezabilitate întocmit în 2014, el acum se reactualizează. Ne dorim ca pistele de biciclete să nu mai fie cele desenate și cele care nu au fost aprobate nici de Poliția Municipiului București, dar nici de cei care merg cu bicicleta. Să avem niște piste în adevăratul sens al cuvântului, integrate, nu cum sunt acum: segmente de piste care nu pot fi folosite de la un capăt la celălalt al orașului„, a spus primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava. El a estimat că lucrările, care vor începe în acest an, nu vor dura mai mult de un an — un an și jumătate.

Cristiana Pașca Palmer a reamintit că, încă din 2014, Ministerul Mediului a alocat zece milioane de euro pentru o rețea de o sută de kilometri de piste în București, dar că lucrările nu au demarat încă. „Banii sunt încă disponibili la Ministerul Mediului în anul 2016 și am vrut să știu care este stadiul lucărilor, unde se află dânșii cu progresul în această temă și să asigur că din partea noastră există tot sprijinul, astfel încât, sperăm, până la sfârșitul anului, aceste lucrări să înceapă„, a arătat ea.

Ministrul a subliniat, de asemenea, că e important ca pistele noi să fie integrate în planul de mobilitate urbană durabilă. „Există o dezbatere publică pe acest subiect și de îndată ce dânșii vor finaliza dezbaterea publică, estimată cam în două-trei luni, se poate avansa cu ceilalți pași procedurali„, a subliniat Cristiana Pașca Palmer.

Purtătorul de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim, a menționat că PMB va discuta inclusiv cu beneficiarii despre propunerile concrete de piste pentru bicicliști. „Noile propuneri vor fi discutate direct cu beneficiarii, adică cu cei care utilizează bicicleta ca mijloc de transport, urmând ca soluția finală să fie dată în urma acestei dezbateri și în urma unui studiu făcut de specialiști, nu de peisagiști, așa cum s-a făcut până acum (…) În momentul de față, în București, există trei variante de trasee de biciclete: pe trotuar, pe carosabil și soluția de la Calea Victoriei. Niciuna din cele trei variante nu corespunde nevoilor și realităților Capitalei. Studiul de fezabilitate realizat, de data aceasta, de specialiști în trafic va identifica soluția optimă„, a precizat el.

Ichim a adăugat că prima componentă a proiectului va fi realizarea de piste care să corespundă standardelor de siguranță, iar următorul punct ar urma să fie realizarea de puncte de închiriere de biciclete, după modelul capitalelor europene.