RCA 2016: Peste jumătate din maşini sunt asigurate la societăţi cu probleme

RCA 2016: EuroIns, Astra și Carpatica dețin peste 60% din piața RCA, ceea ce înseamnă că peste jumătate dintre autovehiculele care circulă pe șoselele țării sunt asigurate la societăți aflate în diverse stadii premergătoare falimentului, un lucru extrem de grav, a declarat, luni, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente din România (ASSAI), Cristian Muntean.

25 ian. 2016, 11:33
RCA 2016: Peste jumătate din maşini sunt asigurate la societăţi cu probleme

„Avem deja un asigurător care deține aproape 20% din piața RCA — Astra Asigurări — în faliment. Se pare că în luna februarie, dacă cei de la Carpatica Asigurări nu încheie tranzacția cu acei investitori strategici despre care vorbesc, va intra și această societate în faliment. Cea de-a treia societate care se află în dificultate se numește EuroIns. Cele trei societăți, însumate, reprezintă 60% din piața RCA, un procent halucinant de mare. Asta înseamnă că peste jumătate dintre autovehiculele care circulă pe șoselele țării sunt asigurate la societăți aflate în diverse stadii premergătoare falimentului. Este un lucru extrem de grav, iar aici trebuie atrasă atenția Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru că lucrurile acestea nu s-au întâmplat peste noapte, ci în ultimii 5-7 ani, iar cei din conducerea ASF știau lucrul acesta”, a menționat Muntean, la Parlament.

Potrivit acestuia, în cazul Carpatica Asigurări, ASF „a luat o decizie legală și corectă, doar că a fost tardivă”.

„În cazul Astra și Carpatica Asigurări, aceste nereguli existau de peste cinci ani, doar că au fost acoperite de fostele conduceri ale ASF. (…) Carpatica Asigurări are în momentul de față mari probleme în ceea ce privește plata despăgubirilor. În schimb, de circa un an, EuroIns este un plătitor bun de despăgubiri”, a mai spus președintele ASSAI.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis aplicarea măsurilor de rezoluție în cazul societății de asigurări Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de către autoritate în vederea redresării, respectiv vânzării, se arată într-un comunicat al ASF transmis, luni, AGERPRES.

Prin mecanismul de rezoluție se dorește o intervenție a autorității în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerințele legale, înainte de a intra în faliment.