RCA 2016: Proprietarii service-urilor auto cer modificarea Legii RCA: „Clientul este captiv”

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) solicită modificarea proiectului Legii RCA, propus de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), una dintre principalele nemulţumiri fiind provocată de prevederea prin care se prelungeşte automat valabilitatea poliţelor RCA, după expirare, în cazul în care asiguratul nu denunţă contractul cu 30 de zile înainte.
Alina Costache
08 mart. 2016, 11:41
RCA 2016: Proprietarii service-urilor auto cer modificarea Legii RCA:

Potrivit proiectului Legii RCA, transmis de către ASF în Parlament, dar neprezentat public nici până în prezent, un contract RCA se încheie pe o perioadă de 12 luni şi se prelungeşte automat, după expirare, dacă asiguratul nu denunţă contractul RCA cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea acestuia.

Prevederea este asemănată, de către patronii de service-uri auto, cu clauzele abuzive din contractele încheiate cu firmele de telefonie mobilă.

„Cu această prevedere, ASF şi asigurătorii urmăresc introducerea unui contract de asigurare multianual, care să menţină asiguratul RCA captiv cât mai mult timp, la fel cum a fost în cazul contractelor de telefonie mobilă (cu clauze de denunţare dovedite a fi abuzive)”, a declarat preşedintele ASSAI, Cristian Muntean, citat într-un comunicat remis News.ro.

„Este o situaţie în care asigurătorul RCA poate atrage asiguratul RCA cu un cost mic de primă, în primul an, urmând să profite de neatenţia asiguratului la termenele de denunţare, iar în anul următor să îi majoreze semnificativ prima de asigurare”,a completat el.

O altă prevedere considerată „toxică” este cea legată de plata despăgubirii la maximum 15 zile de la depunerea ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei. „În acest caz, ASF şi piaţa de asigurări urmăresc să prelungească termenul de plată a despăgubirii de la 10 zile la 15 zile”, a declarat preşedintele ASSAI.

Asociaţia reprezintă interesele celor aproape 10.000 de service-uri auto din România, din care în jur de 1.700 lucrează cu firmele de asigurări.

Potrivit ASSAI, un articol din proiectul de lege ar înjumătăţi penalităţile pe care asiguratorii ar trebui să le plătească pentru neplata sau diminuarea nejustificată a despăgubirii. În legea existentă, penalităţile sunt de 0,2% pe zi, ceea ce înseamnă în jur de 73% pe an.

În proiectul de lege, este prevăzută o penalitate compusă din ROBOR, un indicator al dobânzilor medii la care băncile se împrumută între ele, plus o marjă anuală de 30 de puncte procentuale pentru întreaga sumă de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată.

În prezent, indicatorul ROBOR la 3 luni este la 0,77% pe an, astfel că firmele de asigurare ar urma să plătească, dacă legea se aprobă în varianta propusă, penalizări de sub 31% pe an.

ASSAI cere modificări şi propune calegea să includă măsuri precum posibilitatea încheierii unei poliţe RCA pentru o perioadă de o lună sau 12 luni şi menţinerea valabilităţii poliţei RCA până la termenul de expirare, chiar dacă asiguratul nu a achitat la timp ratele.

În acest ultim caz, asigurătorul va primi penalităţi de întârziere de 0,2% pe zi, iar poliţa RCA va fi titlu executoriu.

Service-urile auto trec, în acest moment, prin cea mai grea perioadă de după Revoluţie, în condiţiile în care prăbuşirea Astra Asigurări şi problemele grave de la Carpatica Asig, societate intrată în rezoluţie, au mărit întârzierile la plata reparaţiilor, iar mulţi patroni de unităţi de reparaţii auto ies din afaceri din cauza crizei financiare prin care trece întregul sector, a declarat săptămâna trecută, pentru News.ro, şeful asociaţiei.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora 7, peste trei zodii vine ploaia de noroc. Soarta le e favorabilă, se anunță câștiguri frumușele
Capital.ro
Ordin pentru românii cu buletin. Se aplică amendă 1.000 lei pe loc sau închisoare. Interzis în România și diaspora
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Sfaturile primite de o tânără din România care vrea să se mute în Spania. „Nu le ajunge salariul până la sfârșitul lunii”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă