RCA 2023. Verificarea se poate face online, amenda pentru lipsa poliţei este de 2000 de lei

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România. Cum se poate face online, care e amenda pentru lipsa asigurării și diferența față de CASCO
Filip Stan
11 ian. 2023, 12:27
RCA 2023. Verificarea se poate face online, amenda pentru lipsa poliţei este de 2000 de lei
RCA 2023

RCA 2023. Prevederile legislației naționale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) au fost modificate în ultima vreme, cele mai importante noutăți apărute în legătură cu asigurarea auto obligatorie fiind posibilitatea de a completa constatarea amiabilă de accident și în format electronic, nu numai în formă tipărită, și eliminarea posibilității de a încheia o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul țării noastre.

O asigurare RCA se încheie de proprietarul unui autovehicul în două situații: când înscrie un autovehicul în circulație sau la expirarea poliței vechi. Proprietarul trebuie să dețină o asigurarea valabilă pentru toată perioada când autovehiculul este înmatriculat, chiar dacă acesta nu este utilizat.

COD RUTIER 2023. Cât te costă dacă depăşeşti viteza legală cu doar 10 km

RCA 2023. Verificarea se poate face online. Amenda pentru lipsa RCA ajunge la 2.000 de lei. Șoferii care vor să verifice valabilitatea unei polițe RCA o pot face cu ajutorul BAAR – Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România și a site-ului Administrare Istoric Date Asigurator Auto (AIDA)

La adresa aida.info.ro/polite-rca poate fi verificată situația unui autovehicul, în baza seriei de șasiu sau numărului de înmatriculare.

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România. Astfel, prin încheierea unei polițe RCA, un asigurator se angajează să plătească despăgubiri terțelor persoane păgubite în urma unui accident rutier produs de vehiculul pentru care s-a încheiat polița respectivă, acoperind daune materiale, decese sau vătămări corporale.

Asigurarea RCA are scopul de a-l proteja pe cel vinovat de plata daunelor survenite în urma accidentului, dar și pe cel păgubit, care astfel are garanția că va beneficia de o reparare a prejudiciului material/moral suferit.

Asigurarea RCA se încheie de proprietarul unui autovehicul când îl înscrie în circulație sau la expirarea poliței vechi. Proprietarul trebuie să dețină o asigurarea valabilă pentru toată perioada când autovehiculul este înmatriculat, chiar dacă acesta nu este utilizat.

În cazul în care un șofer este oprit de poliție, i se va cere și polița RCA alături de certificatul de înmatriculare, cartea de identitate și permisul de conducere. Dacă polița este expirată, amenda este cuprinsă între 1000 și 2000 de lei. Totodată, se reţine certificatul de înmatriculare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Cum arată noul model de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor și de unde poate fi descărcat
Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor RCA poate fi completat și electronic, nu doar pe hârtie, ca până de curând.

Pentru a completa electronic o constatare amiabilă, șoferii pot folosi o aplicație gratuită dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, numită Amiabila.

Diferența dintre CASCO și RCA

Asigurarea CASCO este o asigurarea facultativă care acoperă evenimente care nu intră în raza de acțiune a poliței CASCO. Astfel, în timp ce polița RCA acopera strict daunele provocate de asigurat unui terț, o poliță facultativă CASCO are o acoperire mult mare. Acoperă situația în care daunele sunt provocate de șofer propriei mașini, dar protejează și împotriva furtului, vandalismului, sau, spre exemplu, daunelor provocate de rozătoare unei mașini asigurate.

Polița CASCO este mult mai cuprinzătoare, dar costul este pe măsură și se stabilește în funcție de valoarea autovehiculului asigurat. De obicei, prețul unei polițe RCA este pe an de câteva ori mai mare decât prețul unei polițe RCA.

Trebuie menționat că asigurarea RCA este obligatorie indiferent dacă se încheie sau nu o asigurare facultativă CASCO pentru acelaşi vehicul.

Avem o formulă de calcul al despăgubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere

Punctajul traumatologic în cazul vătămării integrității corporale sau a sănătății persoanelor atunci când sunt implicate într-un accident rutier, care se folosește pentru stabilirea despăgubirii pe cale amiabilă, are acum un mod de calcul exact.

Calculul punctajului traumatologic se face la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului sau a unor autorități, de către medici experți evaluatori, prin examinarea clinică a celor ce au avut de suferit de pe urma unui accident rutier.

Practic, calculul se face ținând cont de trei parametri distincți:

  • leziunea traumatică inițială;
  • complicațiile post-traumatice – acele complicații imediate și/ sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;
  • consecințele post-traumatice permanente – acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Au decis să dea BANII ÎNAPOI. Astăzi, suntem ÎNCÂNTAȚI să vă anunţăm
Playtech.ro
Halep, acuzată de COMPORTAMENT ORIBIL de o româncă! Ce i-a făcut la un salon: Cea mai nasoală experienţă
DailyBusiness
Au început lucrările la cele mai lungi tuneluri din România! Pe unde vor trece
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Delicioasă și ușor de preparat. Rețetă de plăcintă cu iaurt grecesc și stafide
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Imposibil pentru toți cei care locuiesc la BLOC. Ordinul UE devine lege în România
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'