COD RUTIER 2023. Cât te costă dacă depăşeşti viteza legală cu doar 10 km

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

08 ian. 2023, 10:22
COD RUTIER 2023. Cât te costă dacă depăşeşti viteza legală cu doar 10 km

COD RUTIER 2023. În prezent, punctul de amendă se raportează la salariul minim brut din 2017, când acesta era era 1450 de lei și, de aceea, s-a hotărât ca toate amenzile să fie calculate ca multiplu de 145 de lei. Dacă s-ar fi aplicat legea, punctul de amendă s-ar fi dublat la 300 de lei, adică 10% din salariul minim brut pe ţară.

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

COD RUTIER 2023. În prezent, există următoarele categorii de amenzi:

clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);Cod rutier 2023. Şoferii care depăşesc limitele admise de viteză pot fi sancţionaţi cu amenzi între 290 şi 2.900 de lei.

Sancţiuni în funcţie de viteza înregistrată
– 10-20 km/h peste viteza maximă admisă: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare

– 21-30 km/h peste viteza maximă admisă: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare

– 31-40 km/h peste viteza maximă admisă: de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare

– 41-50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adaugă şase puncte de penalizare

– mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile

La polul opus, şoferii pot fi amendaţi cu două sau trei puncte-amendă şi dacă circulă în mod nejustificat cu o viteză de cel putin 10 km/h sub limita minimă impusă de lege.

Codul Rutier 2023. Amenzi contravenţionale aplicabile utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile

Anunț mare pentru români: valoarea punctului de amendă NU va fi crescută pentru 2023

– autoturisme: între 275 și 550 lei

– vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 t: între 950 și 1.900 lei

– vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 t și mai mică sau egală cu 7,5 t: 3.100 – 6.200 lei

– vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică de 12 t: 5.500 – 1.100 lei

– vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 t cu maximum trei axe: 7.100 – 14.200 lei

– vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 t cu minim patru axe: 1.190 – 23.800 lei

Amenzile vin prin poştă, COD RUTIER schimbat. Big Brother pentru şoferii care depăşesc viteza nu au RCA sau uită de rovinietă

COD RUTIER 2023. Greşeala minoră care îţi aduce 2000-3000 de lei amendă în această perioadă. Atenţie la portbagaj şi la cauciucurile de iarnă

Având în vedere faptul că în această perioadă este posibil ca partea carosabilă să fie acoperită de zăpadă sau polei în zona de munte, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă. În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea  Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

În România, conform prevederilor Codului Rutier, pe timp de iarnă, trebuie să ai în portbagaj un săculeț cu nisip, dar și o lopată ce poate fi folosită la dezăpezire, în caz de nevoie. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă. Mai mult decât atât, se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Având în vedere că un punct de amendă în 2022 este egal cu 145 de lei, astă se traduce printr-o amendă între 1305 și 2900 lei.

În ceea ce privește anvelopele de iarnă, acestea nu sunt obligatorii după o anumită dată. În schimb, sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de momentul anului. Ca un detaliu suplimentar, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate și cu dispozitive antiderapante.

CAUCIUCURI DE IARNĂ . Primele ninsori şi-au făcut deja apariţia la munte, iar prognozele ANM anunţă că vremea se răceşte şi aduce cu ea fenomene specifice sezonului rece.

Poliția Română anunță că a început sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii și transmite că șoferii ale căror autovehicule nu sunt dotate cu astfel de pneuri pot primi amenzi de până la 2.900 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare. Deși nu există o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului.

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Cauciucuri de iarnă. Greşeala pe care o fac toţi românii! Ce prevede Codul Rutier, când se schimbă anvelopele de iarnă

Pentru a conduce regulamentar, schimbarea anvelopelor, din cele de vară în cele de iarnă, este esențială la sosirea sezonului rece și a zăpezii pe drumuri. „Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Sursa citată mai arată că anvelopele de iarnă se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

CAUCIUCURI DE IARNĂ . RAR: Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă 

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, potrivit RAR. Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

CAUCIUCURI DE IARNA: Când trebuie echipată maşina de iarnă. Ce rişti dacă nu ai ANVELOPE DE IARNĂ

„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, precizează RAR.

Nerespectarea o

rdonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier atrage însă contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei (reamintim pe această cale că punctul de amendă s-a majorat la 145 de lei, de la 1 februarie 2019).

Așadar, fapta este considerată de gravitate maximă. Noutatea în acest an însă, în ce privește amenzile, este că șoferii pot plăti jumătate din amenda primită, în termen de 15 zile.

Pe larg, legea spune că autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile.

Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

CAUCIUCURI DE IARNĂ. Ce se întâmplă dacă ți se reține certificatul de înmatriculare din cauza lipsei anvelopelor

În cazul reținerii certificatului de înmatriculare

, polițiștii eliberează o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. Asta înseamnă că mașina ta nu va putea circula în trafic. Talonul ți se va restitui în baza dovezii că ți-ai echipat corespunzător mașina cu anvelope de iarnă. 

În plus, un alt motiv pentru care anvelopele de iarnă sunt necesare și nu merită să riști este și acela că, în caz de accident, anumite companii de asigurări aleg să nu plătesacă despăgubiri pentru mașinile neechipate cu cauciucuri de iarnă: așadar, vă veți trezi, și fără talon, și fără despăgubiri! 

Cum știi care sunt anvelopele de iarnă potrivite

Trecerea de la anvelopele de varăla cele de iarnă

 se face în momentul în care temperaturile scad sub 7°C. Anvelopele iarnă se pot identifica ușor prin prezența pe laterale a literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, fiind simbolurile certificate de RAR (Registrul Auto Român).

Spre deosebire de anvelopele de vară, aceste cauciucuri au compuși care rămân moi la temperaturi joase și o sculptură extrem de canelată care asigură o performanță optimă in condiții de frig (vreme uscată, umedă, zăpadă sau gheață). Ele mai pot fi recunoscute și prin marcaje speciale, respectiv un simbol cu 3 Vârfuri de Munte cu Fulgi de Zapadă (3PMSF).

Mai sunt și anvelopele all-season sau mixte, însă, potrivit RAR, acestea nu sunt ”recunoscute” drept anvelope de iarnă. În plus, sunt și mai scumpe. Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”)altminteri, se riscați amendă.

CAUCIUCURI DE IARNĂ. Ce alegi, ca să nu te alegi cu țepe

Orice șofer trebuie să fie atent la falsurile de pe piață,

realizate cu ajutorul unorabţibilduri din cauciucuri vulcanizabile la cald, care imită simbolurile originale. De aceea locul din care alegeți să achiziționați anvelopele de iarnă este important. Recomandate sunt magazinele de specialitate și mai puțin comenzile online pe site-uri obscure.

În plus, la achiziționare, centrele specializate în vânzarea anvelopelor asigură şi montajul acestora, de cele mai multe ori, gratuit.  În plus, clientul are posibilitatea să beneficieze de garanţia produselor.

Chiar dacă sunt o variantă mai ieftină, nici anvelopele second-hand nu sunt o soluție viabilă, și asta din cauza vechimii, uzurii sau a micilor umflături ale cauciucurilor de iarnă, care pot duce la deteriorarea rapidă a acestora. Riști să dai banii degeaba, iar o vorbă românească spune: ”prea sărac ca să cumpăr lucruri ieftine”.

E adevărat, prețul unor anvelope noi este mai piperat, în funcție de dimensiuni. Ca idee, la cele cu dimensiunile 185/65/R15 variază de la 170 la 300 de lei per bucată, în timp ce pentru un pneu cu dimensiunile 205/50/R16 trebuie să scoți din buzuar o sumă cuprinsă între 190 și 500 de lei -per bucată.

CAUCIUCURI DE IARNĂ 2023. Cum verifici starea anvelopelor și ce înseamnă marcajele de pe ele

Potrivit specialiștilor, anvelopele de iarnă ar trebui să fie înlocuite atunci când se atinge indicatorul legal de uzură a benzii de rulare, adică 1.6mm adâncimea rămasă a benzii de rulare. Aspectul anvelopelor trebuie verificat în mod regulat. După 5 ani, un specialist în anvelope ar trebui să vă verifice anvelopele în fiecare an.După 10 ani, anvelopele trebuie înlocuite. Înlocuirea anvelopelor se face la un centru specializat, iar prețurile variază variază între 60 şi 180 de lei, în funcție de diametrul roților.

De aceea, vă va fi mai ușor să rezolvați situația dacă știți să citiți corect dimensiunile cauciuculului, pentru a le putea schimba cu altele noi. Numerele și cifrele inscripționate pe partea laterală a cauciucului sunt speficatiile exacte ale tipului de anvelopă de care aveți nevoie. 

La prima vedere, poate că imaginea vă bagă în ceață, dar simbolurile sunt cât se poate de precise. Iată interpretarea lor, potrivit anvelope.ro.

 1. 195 = lățimea anvelopei în milimetrii – distanța liniară dintre părțile exterioare ale pereților laterali ai unei anvelope umflate excluzând elevațiile datorate etichetării (marcajelor), decorațiunile sau benzile de protecție sau jantele.

 2. 65 = talia anvelopei măsurată în procent din lățimea benzii de rulare  – Raportul dintre înălțimea secțiunii și lățimea secțiunii în %. Pe parcursul duratei de viață a cauciucului, anvelopă și-a schimbat formă de la o anvelopă aproape circulară la una mai plată și lățită, fapt ce a modificat coeficientul

 3. R = radial, construcția radiala a carcasei anvelopei –  În cazul anvelopelor moderne pentru autoturisme pliurile carcasei sunt dispuse perpendicular pe direcția de rotație și paralel cu razele cercului anvelopei, numindu-se construcție radiala. În cazul unor anvelope de uz industrial, anvelope pentru camioane și anvelope pentru vehicule de teren acestea au o construcție cu pliuri încrucișate pentru a oferi o rezistentă mai mare la sarcină, înțepături și șocuri. În cazul unor anvelope normale construcția cu pliuri incrutisate a fost înlocuită cu una radiala pentru a oferi o performanță sporită la rularea cu viteze ridicate.

 4. 15 = diametrul cercului interior în inci – Diametrul jantei reprezintă diametrul cercului interior al anvelopei.

 5. 91 = indice de greutate/sarcină – Indicele de sarcină (capacitatea maximă de încărcare) indică greutatea maximă pe care o poate susține o anvelopă la presiunea optimă de umflare.

 6. T = indice de viteză –   Indicele de viteză indică viteză maximă la care este proiectată să ruleze în siguranță anvelopă și este stabilită de producător.

7. Tubeless –  Tubeless indică o anvelopă fără cameră de aer. În prezent nu se mai folosesc camere de aer pentru etanșeizare în producția de anvelope.

 8. Marca și număr aprobare de tip CEE – Marca de omologare CEE indica faptul ca anvelopa este conforma cu cerintele reglementarii CEE R30.

 9. Amplasarea indicatorului de uzură a benzii de rulare – Indică  o punte de cauciuc care este poziționată în cel puțin trei puncte în jurul anvelopelor pentru a indică uzură minima a cauciucului (1.6 mm).

 10. Caracteristici de iarnă M&S (Mud & Snow echivalent Noroi & Zăpada) – indică dacă anvelopă respectivă este recomandată pentru anotimpul rece sau dacă are caracteristici recomandate pentru a fi folosită pe zăpada și gheață.

 11. Simbol “fulg de zapadă” –  o anvelopă testată și calificată pentru a fi utilizată în condiții de iarnă cu zăpada abundență.

 12. Data de fabricație –  Data de fabricație este formată din săptămâna și an și se regăsește în ultimele 4 cifre din numărul DOT. Excepția de la această regulă este data de anvelopele fabricate înainte de 1999-2000 care au data de fabricație marcată cu 3 cifre

 13. Simbol de conformitate D.O.T. – respectă toate standardele de siguranță stabilite de Departamentul de Transporturi din Statele Unite ale Americii.

14. Cod producator D.O.T.– Codul D.O.T. este format din 3 grupe de catre 4 caractere.

15. Tara de fabricație

16. Denumire comerciala anvelopă– numele comercial al profilului de anvelopă

17. Detalii construcție anvelopă – Marcaje de o importantă relativa pentru că nu sunt bazate pe teste reglementate complet.

18. Marcaj al sarcinii si presiunii–  Marcajele ale sarcinii și presiunii reprezintă capacitatea maximă de încărcare și presiunea de umflare în conformitate cu reglementările.

CAUCIUCURI DE IARNĂ . Indicatorul de uzură, unul dintre cei mai importanți

Unul intre indicatorii importanți îl reprezintă Indicatorul de uzură al benzii de rulare, care arată că nervurile plasate în mod simetric de-a lungul circumferinței anvelopei, în principalul canal longitudinal, se vor află la același nivel cu suprafața căii de rulare, atunci când adâncimea acesteia ajunge la 1,6 mm.

În traducere: toate anvelopele au indicatori de uzură în canelurile principale.Atunci când nivelul de uzură a profilului ajunge la același nivel cu indicatorul de uzură, anvelopa a atins limita legală și trebuie înlocuită. Nu ezitați să solicitați informații de la specialistul în anvelope. 

Un alt simbol de care trebuie să țineți cont este și litera E, care se regăsește pe partea laterală a anvelopei, care indică faptul că anvelopă este marcată conform cerințelor de reglementare nr.30/ECE, derivat din regulament publicat de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE). Un „e” mic indică faptul că anvelopă este marcarea conform cerințelor din Directiva 92/33/CEE.Este marca de omologare a vehiculelor și a componentelor de siguranță fiind aplicabilă obligatoriu  statelor membre ale CE (Comisia Europeană).

Lăsând la o parte rațiunile de legislație, anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru siguranța în trafic. Tu ți-ai schimbat cauciucurile de iarnă?

Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat când trebuie să schimbăm cauciucurile de vară cu cele de iarnă, dar şi care sunt pericolele la care ne expunem din cauza celor de iarnă.

„Când s-au impus cauciucurile de iarnă obligatorii de către ministrul transporturilor, lumea a sărit ca arsă, cu bănuieli că cineva vrea să importe. Dar utilitatea lor s-a dovedit în timp, şoferul român a înţeles cât sunt de importante cauciucurile de iarnă şi de vară, şi foarte rari sunt aceia care nu se gândesc la schimbarea cauciucurilor acum. Cel de iarnă este mai mare, mai cramponat, mai îngust, mai aderent chiar şi pe asfalt uscat, când e rece.

Este recomandat să se monteze acest cauciuc când asfaltul este de la 6 grade în jos. Atenţie, asfaltul, nu temperatura de afară!

Apar, bineînţeles, acele comentarii cu privire la toamnă şi primăvară, când o zi e frig, o zi cald, şi tot aşa. Facem un compromis! Schimbăm cauciucurile când afară avem constant sub 6 grade! Nu există o dată impusă. Legea spune că dacă eşti fără cauciucuri de iarnă când e zăpadă afară, eşti vinovat! Chiar şi în cazul unui accident, dacă tot ce ai făcut a fost să nu ai aceste cauciucuri eşti vinovat.

Un cauciuc de iarnă are aderenţă mai bună şi când plouă. Practic, în perioada de toamnă putem să ne asumăm să le schimbăm mai din timp, fie şi doar din motivul că la prima zăpadă vor fi cozi kilometrice la vulcanizări. Prima zăpadă poate veni pe 5-6 octombrie sau în ianuarie, nu ştim!”, a declarat Titi Aur în exclusivitate pentru DC NEWS.

Atenţie, cauciucul de iarnă poate fi periculos

„Cauciucul de iarnă devine periculos când trecem de pe zăpadă pe polei. Dacă am merge cu cauciucul de vară pe perioada de zăpadă-polei, sau zăpadă-gheaţă, am avea aderenţă proastă peste tot şi am merge încet peste tot. Având cauciucuri de iarnă, pe zăpadă fără gheaţă avem aderenţă foarte bună, iar când intrăm pe gheaţă sau polei, aderenţa e foarte proastă, aproape de zero. Nu avem voie să mergem cu cele de vară în condiţii din astea, dar măcar mergem cu frică. Ăsta e inconvenientul celor de iarnă. Atenţie mare!”

CAUCIUCURI DE IARNĂ. „Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderenţă când este abia fabricat. Cu fiecare minut care trece, el devine mai puţin aderent. Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) şi 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderenţă scăzută. Cauciucul îmbătrâneşte cu timpul şi se uzează”, a declarat Titi Aur, potrivit dcnews.ro.

Citeşte şi CAUCIUCURI DE IARNA. Trebuie să fie dotată roata de rezervă cu anvelopă de iarnă?

CAUCIUCURI DE IARNĂ: „Afacerea” ne poate costa viaţa

„Un cauciuc de ocazie este dat jos de pe maşină fiindcă fie are 5-6 mm, iar firma care l-a dat jos îl vinde românului care crede că face o afacere, fie că acel cauciuc este mai gros în carne, dar mai bătrân. Luând un cauciuc de ocazie, fie mai are un milimetru, maxim 2 în care poate fi considerat încă sigur, sau are milimetri, dar este atât de bătrân încât nu mai prezintă siguranţă. Dacă cumpăr, deci, un cauciuc cu 30 la sută din preţul lui, zic că am făcut o afacere. Practic, acel cauciuc, dacă este bătrân sau are uzură, mă păcălesc pe siguranţa familiei mele şi a celorlalţi participanţi la trafic. Cât timp nu se întâmplă nimic, voi fi fericit, dar dacă voi fi la spital, cu familia mea şi maşina în service şi dacă îmi va spune ceva ce spun eu acum, voi spune că am fost fraier. Pentru că mă voi bucura la o economie de câteva sute de lei, dar e posibil să fi nenorocit pe cineva”, a mai spus expertul.

„Din păcate, românul nu gândeşte din punct de vedere al siguranţei, ci al confortului financiar. Acum, în oraş, vom vedea părinţii în faţă cu centura pusă şi copiii liberi în spate. Pentru că părinţii poartă centura pentru a nu primi amendă, nu pentru siguranţă. Dacă ar fi legat de siguranţă, nu cred că există părinţi care ar spune că nu contează cum stă copilul în spate”, a conchis Titi Aur.

CAUCIUCURI DE IARNA. Poliţia anunţă ce amenzi se dau pentru şoferii care nu au anvelope de iarnă. Ce prevede Codul Rutier

În cazul în care se deplasează pe asemenea drumuri fără anvelope de iarnă, şoferii riscă amenzi între 1.305 de lei şi 2.900 de lei. De asemenea, pe lângă amendă, se va reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Cum sa alegi anvelopele de iarna si la ce sa fii atent:

  • Alege anvelope de iarna concepute pentru conditiile meteorologice specifice Europei centrale
  • Inlocuieste anvelopele cel tarziu cand au mai ramas doar 4-5 mm din banda de rulare
  • Verifica presiunea anvelopelor – presiunea recomandata pentru iarna este cu aprox. 0.2 bari mai mare decat valoarea de vara
  • Inlocuieste anvelopele dupa sase ani de utilizare activa
  • Indiferent de frecventa utilizarii masinii, verifica etichetele DOT ale anvelopelor si asigura-te ca nu sunt foarte vechi
  • Montati anvelope de iarna cand temperaturile scad sub 7 grade

ANVELOPE DE IARNĂ , CONCLUZII. Şoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei trebuie să aibă montate la maşină anvelope de iarnă. Obligativitatea nu ţine de un anumit moment calendaristic, ci doar de vreme.Prin urmare, nu este obligatoriu doar de la 1 noiembrie ca autovehiculele care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă şi polei să aibă anvelope de iarnă. Dacă ninge în alte perioade ale anului, chiar şi vara, poliţiştii pot aplica amenzi şoferilor care nu au cauciucurile obligatorii pentru condiţiile respective de drum. Deci, nu contează perioada anului, ci doar condiţiile meteorologice.

COD RUTIER 2023. Amendă uriașă pentru șoferii care țin telefonul în mână la volan

În trecut, conducătorii auto erau sancționați dacă polițistul rutier observa că aceștia țin în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află la volan.

Pentru o astfel de greșeală, șoferii trebuiau să scoată din buzunare până la 1.160 de lei și patru puncte penalizare. Între timp, legea s-a modificat.

În luna inauarie a anului trecut, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care precizează că șoferii nu mai sunt taxați dacă dispozitivul pe care îl țin în mână este echipat cu sistem tip „mâini libere”. Prin urmare, dacă conducătorii auto țin în mână un telefon, chiar dacă se află la volan, nu mai sunt amendați.

Cei care calcă pe bec, sunt sancționați de oamenii legii cu 2-3 puncte amendă, însemnând 290 sau 435 de lei. De asemenea, conducătorii auto trebuie să știe că pot rămâne și fără permis de conducere în cazul în care vorbesc la telefon fără să folosească un sistem mâini libere.

Și asta nu e tot! Șoferii mai riscă și alte amenzi în cazul în care încalcă și alte reguli de circulați. Se întâmplă, de asemenea, să fie sancționați și cei care nu poartă centura de siguranță. Conform Codului Rutier, aceștia primesc 9-20 de puncte-amendă și trebuie să achite între 1.305 și 2.900 de lei.

Cod rutier 2023: Iconiţele sau odorizantele pe parbriz aduc amenzi de 3.000 de lei

Şoferii care obișnuiesc să își decoreze mașina cu iconiţe, cruciuliţe, deodorante sau alte accesorii care reduc vizibilitatea conducătorului auto riscă amenzi usturătoare, potrivit noului Cod Rutier.

În acest caz, amenzile pot ajunge până la aproape 3.000 de lei. Legislația rutieră în vigoare stabilește că „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni.

Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, pentru că punctul de amendă e 145 de lei.

Pe lista accesoriilor intră odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, viniete sau abțibilduri „colecționate” pe marginea parbrizului, poze cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă.

Anumiți șoferi lipesc aceste poze pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă, însă vor fi obligați să renunțe la acest obicei, dacă nu vor să fie amendați.  De asemenea, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei. Conform codului rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit „punct-amendă”.