Reabilitarea Secţiei ATI la Spitalul de Arşi s-a făcut fără decontaminarea pereţilor în care s-ar găsi bacterii. Reacţia lui Voiculescu

Lucrările la Secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, închisă în iulie 2016, sunt aproape gata, iar secţia ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor, fiind pus rigips peste cărămida care nu a fost curăţată şi decontaminată, scrie Gazeta Sporturilor, care prezintă rezultatul unor analize de laborator făcute în toamnă, acestea arătând că în pereţi există în continuare bacterii şi ciuperci. Fostul ministru al Sănărăţii, Vlad Voiculescu a transmis, luni, că Primăria Sectorului 1 îşi asumase igienizarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi astfel încât să existe garanţii majore de prevenţie a infecţiilor nosocomiale, însă primarul Tudorache s-ar fi concentrat mai mult pe campania electorală decât pe realizarea acestui obiectiv.
Alina Costache
09 ian. 2017, 09:25
Reabilitarea Secţiei ATI la Spitalul de Arşi s-a făcut fără decontaminarea pereţilor în care s-ar găsi bacterii. Reacţia lui Voiculescu

„Bacteriile şi ciupercile au rămas neatinse şi aşteaptă să taie panglica împreună cu autorităţile. Publicul are dreptul să ştie acest lucru: conducerea spitalului şi Primăria Sectorului 1 au făcut renovarea fără să ia în calcul ce e în pereţi. Infecţiile nosocomiale vor reveni rapid”, a declarat pentru GSP un medic de la Spitalul de Arşi.

Jurnaliştii de la GSP au stat de vorbă şi cu muncitorii care au făcut lucrările, aceştia susţinând că nu le-a spus nimeni că trebuie să decontamineze pereţii.

GSP prezintă şi buletine ale unor analize făcute în două laboratoare, în octombrie 2016, înainte să se închidă cu rigips pereţii. Testele de sanitaţie au fost făcute din probe de pe cărămizi, din instalaţia de apă şi din instalaţia de aer condiţionat şi arată că din toate zonele de prelevare pe mediile de cultură s-au dezvoltat fungi.

De asemenea, în cărămida de la ATI ar fi prezente mai multe bacterii, unele dintre ele regăsindu-se în cele 13 dosare medicale ale pacienţilor din Colectiv care au fost internaţi la Spitalul de Arşi şi au murit.

Contactată de GSP, Primăria Sectorului 1, care administrează Secţia ATI a Spitalului de Arşi, a transmis lista lucrărilor care au fost făcute şi care includ operaţiuni precum dezafectare, desfacere, rostuirea zidăriei după decopertare, armarea zidăriilor, montare panouri din gips-carton, nefiind făcută nicio referire la decontaminare sau dezinfecţie.

Întrebaţi dacă a existat un control microbiologic în timpul lucrărilor, reprezentanţii Primăriei Sector 1 au arătat că „în data de 22 august 2016 laboratorul Spitalului de Arşi a recoltat probe microbiologice pentru control intern din pereţii secţiei ATI, iar tezultatele testelor de sanitaţie au fost conforme microbiologic, motiv pentru care nu s-au mai recoltat ulterior pentru analiză probe microbiologice”.

Reacţia fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănărăţii, Vlad Voiculescu a transmis, luni, că Primăria Sectorului 1 îşi asumase igienizarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi astfel încât să existe garanţii majore de prevenţie a infecţiilor nosocomiale, însă primarul Tudorache s-ar fi concentrat mai mult pe campania electorală decât pe realizarea acestui obiectiv.

„Conform adresei nr. 4009 transmisă de Primăria Sectorului 1 în 23.08.2016, înregistrată la MInisterul Sănătăţii cu Nr. 52958 în 23.08.2016, următoarele lucrări erau prevăzute în mod obligatoriu:
1. decopertarea pereţilor şi a pardoselii şi curăţarea tavanelor;
2. igienizarea întregului spaţiu astfel încât să se obţină garanţii majore pentru desfăşurarea unui act medical de calitate şi pentru prevenţia infecţiilor nosocomiale;
3. realizarea unui tavan fals în care să fie mascate reţelele de instalaţii, inclusiv cele de gaze medicale;
4. verificarea reţelei electrice şi refacerea ei acolo unde este neconformă, montarea de lămpi etanşe încastrate în tavanul fals;
5. realizarea unui sistem de ventilaţii pentru saloane respectându-se ordinul Nr. 1500/2009;
6. montarea de uşi etanşe la blocul operator şi asigurarea unui sistem HVAC funcţional conform normativelor în vigoare pentru astfel de spaţii;
7. refacerea finisajelor cu utilizarea de finisaje interioare cu acreditări pentru astfel de spaţii medicale, realizarea de saloane cu un singur pat, nu mai mult de cinci saloane (căci spaţiul alocat nu permitea) cu uşi cu geam pentru a permite supravegherea facilă a pacientului”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Fostul ministru al Sănătăţii mai susţine că primarul Sectorului 1 pare să fi fost mai interesat de campania electorală decât de lucrările de la Spitalul de Arşi.

„Concentrarea domnului primar Tudorache pare însă să fi fost mai degrabă pe campania electorală decât pe treaba pe care şi-o asumase în mod lăudabil/lăudat şi cât se poate de public”, a mai scris Vlad Voiculescu.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti: Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi nu a fost deschisă. Nu avem analize. Pereţii trebuie izolaţi cu materiale care nu permit dezvoltarea microbilor

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti nu a primit nicio solicitare pentru o inspecţie epidemiologică la Spitalul de Arşi, Secţia de Terapie Intensivă nefiind deschisă, iar când va exista o astfel de cerere vor fi recoltate probe de peste tot, aşa cum prevede legea, dar, de regulă, pereţii se izolează cu materiale care nu permit dezvoltarea microbilor, a explicat pentru News.ro, şeful DSPMB, Cristina Pelin.

„Nu am primit nicio solicitare pentru un control epidemiologic la Spitalul de Arşi. Secţia de Anestezie Terapie Intensivă nu a fost deschisă. Când vom primi solicitarea vom face toate analizele aşa cum prevede legea. Vom recolta probe şi de pe pereţi şi de pe jos şi de pe instrumentar, de pe masă”, a spus directorul general al DSPMB, dr. Cristina Pelin.

Ea a explciat că pereţii trebuie trataţi cu anumite substanţe şi că sunt izolaţi cu produse speciale, care să nu permită dezvoltarea microbilor.

„Dacă există o suspiciune că ar exista microbi în pereţi, vom recolta probe şi de acolo. Dar la pereţi este important cu ce material au fost izolaţi, pentru că sunt materiale izolante care nu permit dezvoltarea microbilor”, a mai spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Inspecţia pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare în cazul Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi va urmări dacă sunt respectate circuitele, dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect, a precizat dr. Cristina Pelin.

„Vom analiza dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect. Vor fi recoltate probe de pe toate suprafeţele, din sală, de pe pereţi, de pe mese, de pe instrumentar, din aerul condiţionat, care acum este oprit. Probele vor fi analizate în laboratoare acreditate pentru aceste servicii”, a mai spus dr. Pelin.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, dr. Adrian Stănculea, a spus că probele analizate până acum de unitatea sanitară sunt negative.

„Analizele pe care le-am făcut au avut rezultat negativ”, a spus Stănculea.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Se schimbă Codul Rutier, triunghiurile reflectorizante nu mai sunt ce au fost odată. Noua dotare obligatorie
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Vreme șocantă în luna Mai. La ce nivel ajung temperaturile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Actrița Millena a MURIT la doar 11 ani, după 13 stopuri cardiace. Medicii au crezut că este vorba de febra dengue. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele