Reacția BOR după ce după ce România a fost avertizată despre nerespectarea drepturilor LGBTIQ: „UE nu e o construcție totalitară”

Biserica Ortodoxă Română făcut primele declarații după ce România a fost avertizată de către UE cu privire la încălcarea drepturilor persoanelor LGBTIQ.

14 sept. 2021, 17:43
Reacția BOR după ce după ce România a fost avertizată despre nerespectarea drepturilor LGBTIQ: „UE nu e o construcție totalitară”

Biserica Ortodoxă Română a făcut primele declarații cu privire la rezoluția propusă de Parlamentul European, care ar impune statelor memebre UE să recunoască căsătoriile dintre persoanele de același sex.

„În sfera dreptului familiei, respectiv a căsătoriei, statele membre ale UE au și e firesc să aibă o absolut totală independență de legiferare. Așadar nu se poate (im)pune problema recunoașterii obligatorii a așa-ziselor căsătorii homosexuale în întreaga UE. Aceasta e o construcție politică democratică, nu totalitară.

Poziția Bisericilor creștine, dar și a celorlalte culte religioase din România față de căsătorie (instituție civilă rezervată n a t u r a l de-a lungul istoriei exclusiv uniunii dintre un bărbat și o femeie) este poziția firească fondată pe legea morală universală care stă la baza oricărei societăți sănătoase din trecut, prezent și viitor.”, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Rezoluția Parlamentului European propune ca parteneriatele și căsătoriile între persoane de același sex să fie recunoscute din punct de vedere legal. De asemenea, instituţia solicită Comisiei Europene să ia măsuri urgente în privinţa României, Poloniei şi Ungariei pe motiv că ar încalcă valorile europene.

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat nici la şase luni de la startul campaniei de vaccinare şi nici nu are de gând să o facă

Patriarhul Daniel

nu s-a vaccinat nici la şase luni după startul campaniei de vaccinare. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat în exclusivitate pentru RomâniaTV.net, că  Patriarhia Română a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării riguroase a principiilor de natură etică.

” Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său și care a reflectat la „caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, precum și la faptulul că acesta este un drept, nu o obligație.” Dacă va decide, într-adevăr, să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta.

Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremelor. Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor dragi.”, a declarat Vasile Bănescu, exclusiv pentru RomâniaTV.net.

La începutul lunii aprilie, Guvernul României a cerut BOR să se implice în campania de vaccinare, în special în mediul rural. Cu toate acestea, Patriarhul Daniel încă nu a reuşit să se imunizeze până acum împotriva virusului ucigaş.

La începutul acestui an, Ministerul Sănătăţii anunţa că Biserica Ortodoxă Română va sprijini campania de vaccinare și va difuza materiale informative în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, reamintea pe atunci că Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat și a reiterat frecvent poziția sa favorabilă vaccinării.

Vasile Bănescu îi îndeamnă pe cei ce încă ezită, să se informeze cât mai atent și din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului și, în urma consultării cu medicul de familie, sa ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor și a celor dragi.

”Personal pledez cu toată convingerea pentru implicarea fiecăruia dintre noi în acest act firesc de informare onestă cu privire la o problemă acută şi majoră care ţine nu doar de sănătatea personală, ci şi de cea comunitară. În calitatea temporară de persoană publică, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită, să se informeze cât mai atent şi din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului şi, în urma consultării cu medicul de familie, să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor şi a celor dragi. Eu am ales să o fac, vaccinându-mă, a mai declarant Bănescu.