Reacţia BOR după scandalul de la Hunedoara. Bănescu: Persoane aprioric agresive înregistrau cu voluptate preludiul invadării bisericii

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, este de părere că autorităţile ar trebui să verifice dacă oficierea slujbei în biserica mănăstirii Jieţ din Hunedoara a respectat restricţiile impuse de actuala stare de alertă. Bănescu adaugă, însă, că persoanele care apar în înregistrare "au descins în lăcaşul de cult cu telefoanele 'armate' pentru a vâna posibile ilegalităţi ecleziastice", informează Agerpres.

RomaniaTV.net
25 mai 2020, 08:54
Reacţia BOR după scandalul de la Hunedoara. Bănescu: Persoane aprioric agresive înregistrau cu voluptate preludiul invadării bisericii

În legătură cu incidentul recent provocat în incinta unei mănăstiri din Hunedoara, am putut vedea cu toţii, într-o înregistrare difuzată astăzi, două persoane care descind la mănăstire cu telefoanele ‘armate’ pentru a vâna posibile ilegalităţi ecleziastice pe vremea stării de alertă. Persoane aprioric agresive care îşi înregistrau cu voluptate preludiul invadării unei biserici de mănăstire în care se rugau nişte oameni. Fiind vorba de o mănăstire, în ea trăieşte o comunitate asemenea unei familii care are o viaţă în comun şi care participă împreună la numeroasele slujbe care se fac acolo, cel mai adesea exclusiv pentru comunitatea respectivă. Fireşte, actualmente, cu păstrarea regulii distanţării sanitare„, a precizat Bănescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR,”strong>oficierea slujbei în biserica acelei mănăstiri în condiţiile actualei stări de alertă va trebui, desigur, verificată la rândul ei de autorităţi pentru a se constata dacă actualele reglementări au fost respectate”.

Citeşte şi Scandal la o mănăstire din Hunedoara! De la ce a pornit totul VIDEO

Bănescu este de părere că cei doi bărbaţi care au încercat să filmeze în interiorul bisericii au accese patologice de furie şi ură. Purtătorul de cuvânt al BOR crede că aceştia nu ar trebui să se considere agresaţi, în condiţiile în acre ei au fost cei care au provocat conflictul.

Există şi ceremonii religioase care se pot desfăşura acum în biserici, în prezenţa unui număr limitat de persoane. Persoane care nu ar trebui agresate de indivizi cu accese patologice de furie şi ură. Fie ele şi antiecleziastice. Înţelegem că, nedorind să participe la slujbă, ci doar să o tulbure, invitaţi din acest motiv în mod foarte insistent să părăsească mănăstirea, cei doi agresori au ales să meargă la spital pentru a se declara, tot ei, maltrataţi. Autorităţile vor comunica rezultatul revelator al anchetei„, precizează Vasile Bănescu.

Reamintim că doi bărbaţi din Petroşani au încercat să părtundă în biserica mănăstirii Jieţ, în timpul oficierii unei slujbe, pentru a filma mulţimea de credincioşi care participau la săvârşirea slujbei, încălcând astfel reglementările impuse de starea de alertă. Aceştia au fost evacuaţi din lăcaşul de cult de către enoriaşi, apoi au mers la spital unde au declarat că au fost agresaţi. Conform protocolului, Spitalul de Urgenţă Petroşani a sesizat Poliţia cu privire la faptul că două persoane care s-au rpezentat la Urgenţe au declarat că au fost victime ale unor agresiuni.

În acest caz, se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de loviri sau alte violenţe, a mai arătat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Citeşte şi Mama care şi-a aruncat bebeluşul pe jos după o ceartă cu iubitul a fost arestată preventiv

La rândul său, stareţa mănăstirii din Valea Jiului a făcut plângere la Poliţie pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

În cauză se vor efectua cercetări cu privire la comiterea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice„, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu.

De asemenea, autorităţile s-au sesizat din oficiu referitor la condiţiile în care s-a oficiat slujba religioasă, urmând să se stabilească dacă au fost încălcate prevederile impuse de starea de alertă. 


loading...