Reacţia BOR vizavi de săvârşirea celei de-a doua slujbe de Înviere: „Adevărata slujbă a Învierii a fost oficiată în noaptea de Paşti”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia o nouă slujbă a Învierii Domnului şi de a oferi credincioşilor Lumină Sfântă, în noaptea de 26-27 mai, este luată în virtutea autonomiei eparhiale şi este asumată doar de ierarh şi de acest for bisericesc local.

RomaniaTV.net
26 mai 2020, 08:30
Reacţia BOR vizavi de săvârşirea celei de-a doua slujbe de Înviere: „Adevărata slujbă a Învierii a fost oficiată în noaptea de Paşti”

Decizia Permanenţei Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită Odovania Învierii şi a Sfintei Liturghii la miezul nopţii, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral doar de ierarh şi de acest for bisericesc local”, a afirmat purtătorul de cuvânt al BOR.

Citeşte şi Cum se va desfăşura slujba de Înviere din noaptea de 26-27 mai. Arhiepiscopia Tomisului a comunicat toate detaliile

Bănescu precizează că adevărata slujbă a Învierii Domnului a avut loc în noaptea de Paşte. 

Reamintim că adevărata slujbă a  Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paşti şi că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toţi, mireni şi clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulţi dintre credincioşii ortodocşi. Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor şi să ne ajute pe toţi în dobândirea discernământului plin de iubire faţă de aproapele şi faţă de Biserică!”, mai spune Bănescu. 

Arhiepiscopia Tomisului a decis ca, în noaptea de 26-27 mai, atunci când se sărbătoreşte Odovania praznicului Învierii Domnului, să ofere credincioşilor Lumina Învierii ca în noaptea de Paşte, întrucât, de Paşte, din cauza stării de urgenţă, aceştia nu au putut participa la slujba religioasă. 

Citeşte şi Incident în timpul primei slujbe în aer liber. Ce a făcut o femeie. Gestul său l-a uluit pe ÎPS Teodosie

De Odovania praznicului Învierii, în biserici se săvârşeşte un ritual identic celui din noaptea de Paşte. Singura diferenţă faţă de slujba de Paşte este faptul că, de data aceasta, credincioşilor nu li se vor mai oferi paşti, ci anafură.