Reacția Chinei după ce două rachete au căzut în Polonia

China a lansat miercuri un apel la „calm” după informaţiile privind căderea a două rachete de fabricaţie rusească în Polonia, incident soldat cu moartea a două persoane şi care a fost urmat de plasarea în stare de alertă a armatei poloneze, transmite AFP.

16 nov. 2022, 12:16
Reacția Chinei după ce două rachete au căzut în Polonia

Este alertă la nivelul țărilor NATO după ce două rachete rusești au lovit pentru prima oară teritoriul unei țări membre.

Polonia a cerut activarea Articolului 4 din tratatul NATO chiar la summitul G20 care se desfășoară în aceste zile în Indonezia, însa există posibiliatea ca și Articolul 5 să fie declanșat.

Kremlinul neagă însă orice atac asupra Poloniei și chiar preşedintele american spune că este putin probabil ca Rusia să fi tras.

Mai mult, oficiali americani susțin că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia.

Citiți și: Mobilizare masivă în NATO. Decizia lui Jens Stoltenberg, după tragicul incident din Polonia 

Oficial chinez: „Toate părţile vizate trebuie să rămână calme!”

Mao Ning, directoare generală adjunctă în Departamentul de Informații al Ministerului Afacerilor Externe din China, a avut o reacție după acest incident.

”În situaţia actuală, toate părţile vizate trebuie să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere pentru a evita o escaladare”, îndeamnă, într-o conferinţă de presă obişnuită o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Oficialii ruși spun că totul este o provocare, în timp ce ambasadorul rus la Varşovia a fost convocat de urgență, pentru a da explicaţii. În tot acest timp, Kievul sustine că Rusia promovează prin propaganda sa o teorie a conspiraţiei conform căreia sistemul de apărare ucrainean a fost cel care a provocat incidentul.

Preşedintele Zelenski reia însă avertismentul lansat și la începutul razboiului potrivit căruia expansiunea rusă nu se va opri doar asupra Ucrainei.

Atacul cu rachetă din Polonia ”nu este nimic altceva deecât un mesaj transmis de Rusia G20”, declară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin videoconferinţă, în faţa liderilor G20 reuniţi la Bali, în Indonezia, relatează AFP.  

La mai puţin de 24 de ore de la căderea a două rachete pe teritoriul Poloniei, ministrul polonez de Externe Pawel Jablonski a subliniat importanţa apartenenţei Poloniei la NATO.

Citiți și: Medvedev, după incidentul din Polonia: „Occidentul se apropie de un război mondial” / Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu dezminte că armata rusă a lansat rachete către Polonia 

Între timp, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu dezminte că armata rusă a lansat rachete către Polonia.

”Declaraţiile presei poloneze şi ale unor oficiali despre o pretinsă cădere a unei rachete ruseşti în apropiere de localitatea Przewodow sunt provocări intenţionate cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei”, acuză într-o postare pe Telegram ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.