Reacţia CSM după declaraţiile lui Predoiu despre sporurile recuperate de magistraţi: „Un adevărat atentat la independenţa justiţiei”

Secția pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii califică drept "nejustificate și regretabile" declarațiile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, despre sumele cheltuite de minister pentru plata chiriei, diurnei sau pentru drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță. Judecătorii din cadrul CSM consideră că este vorba despre "un adevărat atentat la independența justiției" și "o campanie concertată derulată împotriva judecătorilor de către celelalte două puteri, legislativă şi executivă". 

RomaniaTV.net
19 feb. 2020, 19:34
Reacţia CSM după declaraţiile lui Predoiu despre sporurile recuperate de magistraţi: „Un adevărat atentat la independenţa justiţiei”

Într-un comunicat de presă, judecătorii din CSM susţin că în ultima perioadă are loc „o adevărată campanie concertată” împotriva judecătorilor derulată de către celelalte două puteri, legislativă şi executivă, și legată de veniturile acestora, respectiv pensii, salarii şi alte drepturi bănești.

Secția pentru judecători din CSM precizează că veniturile judecătorilor decurg din lege şi reprezintă „reflectarea corectă a rolului pe care îl îndeplinesc într-o societate democratică prin raportare atât la îndatoririle şi restricțiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanța activității desfășurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăților tuturor cetățenilor”.

„Sumele de bani reprezentând restanțe salariale cuvenite judecătorilor sunt consecința directă a sancționării prin hotărâri judecătorești definitive a încălcărilor repetate ale legislației în domeniul salarizării de către Ministrul Justiţiei – în calitate de ordonator principal de credite – şi a eșalonărilor pe perioade foarte mari de timp a plății acestora.

În condițiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanțele de la toate gradele de jurisdicție din țară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligația, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanță şi are ca unic scop antagonizarea societății faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independența justiției.

În aceste circumstanțe, Secția reține că declarațiile Ministrului Justiției din data de 18.02.2020, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, sunt nejustificate și regretabile”, mai spun judecătorii CSM.

CSM cere atât ministrului Justiției, cât și Parlamentului și Guvernului „prudență și reținere în discursul public la adresa corpului profesional al judecătorilor și intensificarea eforturilor în sensul identificării soluțiilor ce se impun pentru rezolvarea problemelor reale care afectează sistemul de justiție şi în mod direct pe toți justițiabilii”.

Ministerul Justiției trebuie să plătească în perioada 2020-2024 aproximativ 390 de milioane de euro pentru drepturi salariale ale magistraților care și-au recuperat în instanță sporuri, de exemplu, în timp ce în ultimii patru ani s-au plătit în acest sens aproximativ 200 de milioane de euro, a declarat ministrul desemnat al Justiției, Cătălin Predoiu, marți, la audierile din comisia parlamentară.

Citeşte şi: Cătălin Predoiu, despre sporurile magistraţilor recuperate în instanţă. Suma uriaşă pe care Ministerul Justiţiei trebuie să o plătească


loading...