Reacţia lui Florin Cîţu, după ce România nu scapă de MCV. „Trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD!”

Florin Cîţu a anunţat marţi că raportul MCV publicat de Comisia Europeană este unul "pozitiv pentru România". Premierul a subliniat că "în perioada următoare, trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD".

08 iun. 2021, 19:22
Reacţia lui Florin Cîţu, după ce România nu scapă de MCV. „Trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD!”

Florin Cîţu a apreciat că, în opinia Comisiei Europene, „s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările rămase din cadrul MCV”.

„Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Comisia Europeană apreciază faptul că în 2021 s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările rămase din cadrul MCV.

Marea bătălie pentru o justiție independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăți democratice. Legile și instituțiile trebuie să garanteze eficiența actului de justiție pentru cetățeni și independența sistemului judiciar.

În perioada următoare, trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD! Într-o guvernare eficientă, legile bune rezolvă probleme, nu generează probleme!”, a anunţat Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, prima reacţie după raportul MCV: „E important să găsim soluția pentru desființarea grabnică a Secției speciale”

Comisia Europeană a adoptat marţi cel mai recent raport al său privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Raportul intermediar este unul pozitiv la adresa României, însă Comisia Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la corectarea legilor Justiției.

„Raportul adoptat astăzi face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV.

De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante.

Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură. Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general. Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată.

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință și, în paralel, va continua să colaboreze cu România, așa cum colaborează și cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept. Astfel cum s-a arătat în Comunicarea privind statul de drept din septembrie 2020, după încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Citeşte şi: România nu scapă de MCV. Comisia Europeană a anunţat că va continua să monitorizeze evoluţia situaţiei din România