Reacţia MAE după ce Rusia a acuzat România de rusofobie. „Sunt total neadecvate în raport cu spiritul cooperării”

Ministerul Afacerilor Externe a respins categoric acuzaţiile şi ameninţările formulate de Rusia, prin vocea purtătorului de cuvânt al MAE rus, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le cataloghează drept total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale.

RomaniaTV.net
14 aug. 2020, 12:00
Reacţia MAE după ce Rusia a acuzat România de rusofobie. „Sunt total neadecvate în raport cu spiritul cooperării”

„MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului internaţional la intensificarea provocărilor la adresa securităţii euroatlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi aprofundarea de către Federaţia Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât şi aliaţii au evidenţiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive şi conforme cu angajamentele internaţionale, pe care Alianţa Nord-Atlantică le respectă strict. În acelaşi timp, Actul Fondator NATO – Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor, precum şi la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”, se arată într-un comunicat al MAE.

Precizările Ministerului român de Externe vin după ce purtătorul de cuvânt al MAE rus a făcut declaraţii cu privire la intenţia de consolidare a prezenţei militare americane şi NATO pe teritoriul României.

Joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania – aşa cum au declarat recent reprezentanţi de rang înalt ai armatei Statelor Unite – şi a denunţat faptul că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui ”arc de tensiune” la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse, potrivit unei sinteze a briefingului postat pe site-ul MAE rus, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat, joi, că noua versiune a Strategiei Naţionale de Apărare a României, în care Rusia figurează ca o ameninţare la securitatea republicii, va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre. Oficialul rus susţine că includerea Rusiei printre „sursele problemelor globale” nu este ceva nou.

„În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme”, iar „faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a afirmat Zaharova.

„Este evident că noua versiune a Strategiei române va fi folosită pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi SUA în regiunea Mării Negre. Astfel, Bucureştiul în loc să devină ‘furnizor de stabilitate’ îşi va aduce contribuţia la creşterea în continuare a tensiunilor în regiune şi a lipsei de încredere”, a afirmat Zaharova, într-o conferinţă de presă.

ULTIMA ORĂ! Cât timp oferă protecţie vaccinul anti-covid produs în Rusia VIDEO


loading...
Partenerii noștri