Reacţia opoziţiei la revocarea şefei DNA. Cioloş: Ştiu că vă vine în gând să vă luaţi câmpii

Liderii partidelor de opoziţie au reacţionat la ştirea revocării Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA.

RomaniaTV.net
09 iul. 2018, 08:39
Reacţia opoziţiei la revocarea şefei DNA. Cioloş: Ştiu că vă vine în gând să vă luaţi câmpii

Dacian Cioloş, liderul Ro+, spune că ştie că multora le vine în gând să-şi ia câmpii, dar precizează că, deşi situaţia de fapt nu poate fi schimbată, poate fi schimbat ce va să vină dacă rămân şi gândesc şi lucrează împreună.

”Ştiu că multora dintre voi vă vine în gând să vă luaţi câmpii, să plecaţi unde vedeţi cu ochii. Eu unul nu vreau să plec nicăieri cu fruntea plecată. Nu putem schimba situaţia de fapt, dar putem schimba ce va să vină dacă rămânem şi gândim şi lucrăm împreună. Dezamăgirea e cel mai nociv lucru. Încrederea că putem mai mult şi mai bine ne poate susţine. Haideţi să rămânem Împreună”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Eugen Tomac: În UE orice se poate negocia mai puţin deciziile Curţii Constituţionale

Preşedintele PMP, deputatul Eugen Tomac, a calificat luni drept „regretabilă” decizia de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, adăugând însă că şeful statului „trebuie să fie garantul respectării legilor în România, implicit a deciziilor CCR”.

„Preşedintele Klaus Iohannis trebuie înţeles corect în decizia pe care a luat-o astăzi. Este o decizie regretabilă revocarea procurorului-şef DNA, dar preşedintele trebuie să fie garantul respectării legilor în România, implicit a deciziilor CCR. În Uniunea Europeană orice se poate negocia mai puţin deciziile Curţii Constituţionale, prin urmare preşedintele nu a făcut decât să respecte principiile care stau la baza statului de drept, iar actuala majoritate PSD-ALDE nu face decât să îndepărteze cetăţenii de actul de justiţie, promovând în Parlament legi pentru interesul lor. Deci, nu este o victorie a PSD-ALDE, dar preşedintele avea această sarcină extrem de dificilă de a se poziţiona de partea statului de drept chiar dacă decizia este una regretabilă”, a declarat Tomac, pentru Agerpres.

Dan Barna: Preşedintele a respectat o decizie a CCR

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, că hotărârea preşedintelui Klaus Iohannis de a semna revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este un lucru normal, acesta respectând o decizie a Curţii Constituţionale.

„Preşedintele a respectat o decizie a Curţii Constituţionale, un lucru normal. Dincolo de asta însă lucrurile sunt mult mai grave şi contextual este mult mai grav. În momentul de faţă este fundamental necesar ca România să organizeze referendumul pe Justiţie, iniţiativa cetăţenească ‘Fără penali în funcţii publice’, pe care USR-ul o susţine cu toate resursele. Trebuie să devină o prevedere constituţională pentru că România a ajuns aici având penali în funcţii publice”, a precizat Barna, pentru AGERPRES.

El a adăugat că decizia preşedintelui Iohannis este una conjuncturală, care arată „cât de profundă este problema”

„Decizia aceasta, care este decizie conjuncturală, arată cât de profundă este problema. Avem de un an şi jumătate cetăţeni în stradă, avem proteste aproape continue în societatea românească şi de fapt subiectul real este ce fel de ţară trebuie să fie România din punct de vedere al Justiţiei. Există o tensiune în societate şi de aceea noi considerăm necesară obligativitatea organizării referendumului pe Justiţie, pentru că cetăţenii trebuie să se exprime ei, din acest moment, dacă vrem un stat infracţional pe care ni-l propun domnii Dragnea şi Tăriceanu, sau vrem un stat în care democraţia şi domnia legii să continue să existe”, a susţinut Barna.

Raluca Turcan: Preşedintele Iohannis a respectat Constituţia, PSD o sfidează în continuare

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan susţine că preşedintele Klaus Iohannis a respectat Constituţia în privinţa revocării Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, adăugând că PSD sfidează Legea fundamentală.

„PSD aplică deciziile Înaltei Curţi pe incompatibilităţile unor parlamentari de-ai lor? Preşedintele României a respectat Constituţia. PSD o sfidează în continuare. Mingea e acum la Dragnea 100%”, a scris Turcan, luni, pe Facebook.

În opinia sa, sunt câteva cerinţe obligatorii, între care demisia lu Liviu Dragnea din funcţiile deţinute.

„Demisia! Respingerea codurilor! O nouă majoritate care să respecte Constituţia. Şi un singur articol din Codul penal dacă este neconstituţional, ar trebui să ducă la îndepărtarea lui Dragnea de pe scena politică. Această ţară, viitorul european al românilor nu stau în Liviu Dragnea, dublu condamnat, care de pe a treia funcţie în statul român va merge direct în puşcărie”, a transmis Turcan.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA. Laura Codruţa Kovesi, declaraţie la ora 12.00