Reacţia procurorului general după clasarea parţială a dosarului 10 august. „Se derulează în continuare pentru stabilirea adevărului”

Gabriela Scutea, procurorul general, a declarat, miercuri, că dosarul 10 august continuă "stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzaţiilor şi sesizării formulate din oficiu privind agresiunea asupra cetăţenilor care au participat la protest". 
Romania TV
15 iul. 2020, 10:42
Reacţia procurorului general după clasarea parţială a dosarului 10 august.

Procurorul general al ÎCCJ a reacţionat, după ce DIICOT a anunţat clasarea parţială a dosarului violenţelor de la protestul diasporei din 10 august 2018.

Citeşte şi: Dosarul violenţelor din 10 august, clasat parţial de DIICOT. Nu a fost tentativă de lovitură de stat. DOCUMENT

Principalele declaraţii ale procurorului şef 

  • Acest dosar, cunoscut sub numele de 10 august, în continuare se derulează pentru stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzaţiilor şi a sesizării formulate din oficiu privind agresiunea asupra cetăţenilor care au participat la protest
  • În anul 2018, reprezentanţii Jandarmeriei au sesizat DIICOT referitor la acţiunea protestatarilor, această sesizare fiind susceptibil de încadrare ca acţiuni împotriva ordinii constituţionale, conform articolului 397 din Codul Penal.
  • Această încadrare atrage competenţa exclusivă a DIICOT, iar cercetarea faptelor împreună cu cele de abuz în serviciu, respectiv de purtare abuzivă comise pe personalul MAI, inclusiv cu funcţii de conducere, a fost opţiunea procurorilor militari care au dispus declinarea către DIICOT, iar DIICOT şi-a asumat cercetarea faptelor la un loc.
  • În acest context procedural, adoptarea soluţiei inclusiv pentru infracţiuni de abuz în serviciu sau de purtare abuzivă era posibilă şi legală, din punct de vedere procedural.
  • Ordonanţa emisă structurează două planuri; acela al unui subiect pasiv colectiv care a fost reprezentat de mulţimea protestatarilor privită ca întreg şi un plan al subiecţilor individuali, în special persoane care au fost agresate după ora 23 în momentul în care a fost dispersată mulţimea de oameni din Piaţa Victoriei.
  • Această ordonanţă a DIICOT are 235 de pagini. Din parcurgea ei sumară anterior formulării acestei declaraţii, rezultă că procurorii au examinat intervenţia în forţă în anumite zone din piaţă.
  • Au examinat folosirea mijloacelor de dispersare a manifestanţilor şi au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei în contextul misiunii de ordine publică din Piaţa Victoriei ca elemente contextuale, şi nu elemente de abuz în serviciu.
  • Vă menţionez accentul pur în foarte multe poziţii publice pe inscripţionarea sau neinscripţionarea corespunzătoare a căştilor purtate de jandarmi şi imposibilitatea în acest context de a se efectua o identificare corespunzătoare pe momente de interveţie a persoanelor care au exercitat agresiuni.
  • Analiza faptelor efectuată în ordonanţă subliniez că are deschisă procedura contestării pe cale ierarhică. A redeschis accesul la studiul dosarului de către persoanele interesate şi în context foarte larg posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi care pot să determine redeschiderea cercetărilor.
  • Personal, îmi asum transparenţa şi comunicarea neechivocă, aceasta fiind pentru reflectarea misiunii Ministerului Public cu atât mai mult cu cât unele dosare relevă un interes general al societăţii care nu poate fi pus în discuţie de către noi.
  • Vreau să vă transmit că înţeleg emoţia publică, suscitată de acest dosar. Suntem în poziţia în care procurorii au obligaţia întotdeauna să administreze probele în mod imparţial şi în mod complet.
  • Rolul nostru este să administrăm probleme, conform legii, în sensul acuzării şi respectării prezumpţiei de nevinovăţie. De aceea, toate actele din dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierharhic în această obligaţie legală a procurorilor şefi.
  • Ordonanţa este foarte amplă, pe cale de consecinţă, orice comunicări ulterioare vor fi efectuate.

Potrivit News.ro, dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a fost clasat în ceea ce priveşte săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, dar şi în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa coordonatorilor intervenţiei forţelor de ordine.

Urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz şi neglijenţă în serviciu în cazul unor jandarmi care ”au exercitat violenţe nejustificate împotriva unor protestatari” a fost declinată către Parchetul Militar.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate oficiale parțiale. Cine intră în turul 2 după numărarea voturilor
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Comuna în care se trăiește mai bine ca în București. Românilor nu le lipsește nimic acolo
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce