Reacţia Rusiei la gafa ministrului Apărării, Mihai Fifor: Mulţumim pentru adevărul spontan

Un reprezentant al ambasadei Rusiei la București, Pavel Alekseenko, a declarat, miercuri, după gafa făcută de ministrului Apărării Mihai Fifor, care a spus că la baza de la Deveselu ar fi "rachete balistice", că declarațiile acestuia sunt încă o dovadă că scutul este "o ameninţare directă la adresa securităţii Federaţiei Ruse".

01 aug. 2018, 18:30
Reacţia Rusiei la gafa ministrului Apărării, Mihai Fifor: Mulţumim pentru adevărul spontan

„Declaraţia lui Fifor este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o ameninţare directă şi imediată la adresa securităţii naţionale a Federaţiei Ruse. Mulţumesc, dle Fifor pentru adevărul spontan”, a afirmat secretarul ambasadei Rusiei la Bucureşti, Pavel Alekseenko, într-o postare miercuri pe Facebook.

Mesajul secretarului ambasadei ruse vine după ce Ministrul Apărării a declarat marţi seara la Antena 3 că la baza de la Deveselu sunt ‘rachete balistice’, potrivit libertatea.ro.

Într-o emisiune televizată, șeful MApN, Mihai Fifor, a vorbit și despre scutul de la Deveselu. El a făcut gafa  în momentul în care a spus că România are în baza miliară de la Deveselu rachete balistice, însă în realitate în baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare. Rachetele interceptoare nu au rol ofensiv, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice.

Citeşte şi Opoziţia cere demisia lui Mihai Fifor după declaraţia privind rachetele de la Deveselu: Afară din guvern! Fifor: E treaba lor

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?’, a spus ministrul, informează libertatea.ro.

Ulterior, la Digi 24, Fifor a afirmat că afirmația sa a fost prost înțeleasă și că s-a referit la faptul că scutul de la Deveselu „se ocupă de rachetele balistice’. „Niciodată nu aș putea informa că la Deveselu sunt rachete balistice’, a spus ministrul.