Opoziţia cere demisia lui Mihai Fifor după declaraţia privind rachetele de la Deveselu: Afară din guvern! Fifor: E treaba lor

Traian Băsescu cere demisia lui Mihai Fifor, ministrul Apărării, după declaraţia acestuia că la Deveselu ar fi instalate rachete balistice (ofensive). Fostul preşedinte afirmă că prin această eroare ministrul Apărării alimenetează propaganda rusă şi pune într-o postură sensibilă SUA şi NATO, care au acorduri militare cu Rusia. Şi PNL a cerut demisia lui Mihai Fifor. Ministrul a răspuns că nu îşi dă demisia.

RomaniaTV.net
01 aug. 2018, 09:57
Opoziţia cere demisia lui Mihai Fifor după declaraţia privind rachetele de la Deveselu: Afară din guvern! Fifor: E treaba lor

UPDATE Mihai Fifor, ministrul Apărării, spune că e treaba Opoziţiei să speculeze orice neînţelegere, el subliniind că declaraţiile sale referitoare la baza de la Deveselu au fost „o eroare de înţelegere”.

„E treaba lor. Nu au decât să îşi facă programul. Nu am ce să comentez la chestia asta. Am spus-o şi îmi menţin punctul de vedere fără niciun fel de problemă. Efectiv a fost o eroare de înţelegere, în ultimă instanţă. Nu cred că vreodată cineva ar putea să creadă că am putea să declarăm că la Deveselu se află rachete balistice sau că, după 11 luni de mandat, ministrul Apărării nu ştie ce se află la Deveselu. Pur şi simplu a fost o eroare de înţelegere. Eu am spus că baza de la Deveselu, care se ocupă cu rachetele balistice, pentru că, până la urmă, scutul de la Deveselu asta are ca menire principală, acolo sunt rachetele interceptoare. Sunt lucruri tehnice pe care le cunoaştem şi despre care nu am vorbit până acum. Aseară a fost efectiv o eroare de înţelegere, nimic mai mult”, a declarat miercuri ministrul Mihai Fifor, potrivit Agerpres.

El a precizat că „rolul Opoziţiei este să facă aceste chestiuni”.

„Chiar nu înţeleg astfel de lucruri. Cred că avem treabă foarte multă de făcut. Mă întreb de ce nu am avut astfel de reacţii şi atunci când am reuşit să realizăm lucruri extraordinar de frumoase pentru această ţară la Summitul NATO de la Bruxelles şi, mă rog, foarte multe alte chestiuni. Rolul Opoziţiei este să facă aceste chestiuni. E treaba dânşilor”, a completat Fifor.

____________

Traian Băsescu cere demisia lui Mihai Fifor, ministrul Apărării, după declaraţia acestuia că la Deveselu ar fi instalate rachete balistice. Fostul preşedinte afirmă că prin această eroare ministrul Apărării alimenetează propaganda rusă şi pune într-o postură sensibilă SUA şi NATO, care au acorduri militare cu Rusia.  

„Mihai Fifor, afară din guvern !

N-am crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea. 

Şi totuşi, alături de Daea, Mihai Fifor ministrul Apărării reuşeşte să facă cea mai ticaloasă şi greşită declaraţie post decembristă. El afirmă nici mai mult nici mai puţin că în baza militară de la Deveselu ,România ar deţine rachete balistice. Confirmă astfel afirmaţiile făcute frecvent de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Şoidu şi mulţi alţi deminitari ruşi care încearcă să decredibilizeze realitatea că la Deveselu este instalat un sistem de apărare antirachetă defensiv şi nu un sistem ofensiv.

Mai mult decât atât, prin afirmaţia făcută, Mihai Fifor confirmă încălcarea gravă a acordurilor dintre SUA-Federaţia Rusă şi NATO -Federaţia Rusă, cu privire la reducerea armamentelor, acorduri aflate în vigoare.

Cu certitudine afirmaţia lui Mihai Fifor este o prostie, rachetele de la Deveselu sunt rachete interceptoare defensive, fără potenţial explozibil şi care sunt menite să distrugă cinetic eventuale rachete balistice cu raza lungă şi medie de acţiune, lansate de Iran sau Coreea de Nord având ca ţintă teritorii ale statelor membre NATO .

Prin afirmaţia sa, Mihai Fifor a alimentat propaganda rusă care încearcă să găsească justificări pentru încălcarea acordurilor cu SUA şi NATO în vederea amplasării de armament în Crimea .

Mai mult, afirmaţia lui Fifor are darul de a decredibiliza România şi SUA în faţa propriilor aliaţi, care ar putea crede că i-am dezinformat asupra instalaţiilor de la Deveselu.

Mihai Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Federaţiei Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României, SUA si NATO Eu nu pun mâna în foc că Mihai Fifor a făcut doar o gafă . 

Afară din Guvern , Mihai Fifor”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a vorbit marţi seară, la Antena 3, despre „rachetele balistice” de la Deveselu (rachete ofensive), în condiţiile în care România a susţinut întotdeauna că scutul de la Deveselu are capacitate strict defensivă. Ministrul a venit miercuri cu precizarea că a fost „o greșeală de înțelegere”.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele Unite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a spus ministrul apărării la Antena 3.

Citeşte şi: Mihai Fifor a vorbit despre „rachetele balistice” de la Deveselu. Apoi s-a corectat: O greșeală de înțelegere

Ludovic Orban: Ministrul Apărării trebuie să demisioneze

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, trebuie să demisioneze din funcţie întrucât gafa lui referitoare la rachetele balistice creditează o interpretare politică anti-NATO, susţine preşedintele PNL, Ludovic Orban.

„Ministrul Fifor ar trebui să ştie că la acest nivel, din această funcţie, nu te joci cu vorbele. Diferenţa dintre o bază cu rachete interceptoare şi una cu rachete balistice este fundamentală şi are implicaţii majore. Ţara noastră găzduieşte un sistem defensiv, nu unul cu caracter ofensiv. Declaraţia ministrului Fifor răstălmăceşte grav această realitate şi nu face decât să alimenteze propaganda Moscovei, care încearcă să acrediteze tocmai caracterul ofensiv al unităţii de la Deveselu. Interceptorii SM-3 nu sunt echipaţi cu focoase explozive, ei se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a distruge focoasele rachetelor balistice şi pot fi lansaţi numai ca mijloace de oprire împotriva unui atac real”, afirmă Ludiovic Orban, într-un comunicat de presă.

El subliniază că este intolerabil ca un demnitar, de un asemenea rang, să comită o astfel de gafă care poate expune Armata Română şi poate genera tensiuni diplomatice.

„După diplomaţia românească, afectată grav de nepriceperea şi intruziunea PSD, după sistemul de ordine publică, intens politizat în mandatul doamnei Carmen Dan, iată că şi Armata Română este afectată de amatorismul şi habarnismul oamenilor promovaţi de PSD în funcţii de răspundere. Toate domeniile strategice încep să fie afectate de oamenii pe care Dragnea îi susţine doar pentru slugărnicia lor absolută”, adaugă liderul PNL.

Dan Barna (USR): Mihai Fifor trebuie să demisioneze urgent

Dan Barna, preşedintele Uniunii Salvaţi România, a cerut miercuri demisia ministrului Apărării, Mihai Fifor, după afirmaţiile privind rachetele balistice.

„Mihai Fifor, ministrul Apărării afirmă, greşit, că avem rachete balistice, adică ofensive, nu interceptoare, adică defensive, la Deveselu. O declaraţie suficientă cât să confirme, cu iresponsabilitate, toată retorica războinică a Rusiei împotriva României şi a NATO. Mihai Fifor trebuie să demisioneze urgent! Îi cer demisia! Şi declaraţia asta năucitoare vine la doar o săptămână după ce protectorul oilor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, compara sacrificarea sanitară a porcilor bolnavi de pestă cu Holocaustul, cel mai mare genocid din istorie”, a scris Barna pe Facebook.

Barna adaugă că, în ciuda protestelor oficiale ale Israelului, organizaţiilor pentru combaterea antisemitismului şi ale societăţii civile, Petre Daea este încă în funcţie, „ceea ce nu s-ar putea întâmpla într-o ţară normală cu un guvern responsabil”.

„La fel şi şefa guvernului ignoranţilor, Viorica Dăncilă, după eşecul răsunător al turneului balcanic, presărat de gafe diplomatice inacceptabile. Unde ne duce acest Guvern? Direct în război?”, a mai menţionat Barna.