Reacţia SRI la declaraţiile şeicului Bakri privind atentatele teroriste în România

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a afirmat joi, la România TV, că declaraţiile şeicului Omar Bakri privind justificarea unor atentate teroriste pe teritoriul României reprezintă o ameninţare generală şi nu una directă, pe care SRI o va analiza în cooperare cu partenerii externi ai Serviciului.

RomaniaTV.net
04 oct. 2012, 15:19
Reacţia SRI la declaraţiile şeicului Bakri privind atentatele teroriste în România

Declaraţiile respectivului şeic nu fac decât să confirme evaluările SRI. Vă amintesc declaraţiile domnului George Maior care a spus că riscul ameninţărilor teroriste este în creştere şi că Serviciul Român de Informaţii se concentrează mai mult decât în alţi ani pe acest fenomen„, a declarat Sava.

Pe de altă parte, Sava a spus că spusele şeicului nu înseamnă că este iminent un atac terorist în România. „Ameninţarea este una generală, nu una directă privind România. Nu este o ameninţare iminentă, dar este în creştere (…) Aş vrea să nu exacerbăm ce a spus şeicul. SRI a luat toate măsurile pentru cunoaşterea situaţiilor cu potenţial terorist”, a declarat Sorin Sava.

Acesta a precizat că SRI colaborează foarte bine cu DIICOT şi cu partenerii externi în combaterea terorismului, îndeosebi în monitorizarea fluxurilor financiare ce ar putea finanţa acţiuni teroriste, în circulaţia persoanelor suspecte, dar şi în prevenirea constituirii de celule teroriste în România.

„Până acum în România a fost linişte, iar în bună măsură acest lucru s-a petrecut şi datorită SRI”, a apreciat Sava.

El a adăugat că deocamdată nu există date care să conducă la creşterea nivelului de alertă peste nivelul „precaut”.

Şeicul Omar Bakri, unul dintre liderii militanţi islamişti, a declarat că România, alături de Bulgaria, este o ţintă legitimă, argumentul fiind acela că cele două state participă cu trupe la războiul din Afganistan. Într-un interviu acordat ziarului „24 Chasa”, sirianul a susţinut că România este un tărâm islamic care va trebuie recuperat de musulmani, trimiterea fiind la faptul că Balcanii s-au aflat sub ocupaţie otomană pentru mai bine de patru secole.

„Dacă islamul a intrat odată pe un tărâm, acesta devine islamic şi musulmanii sunt obligaţi să-l elibereze într-o zi. De exemplu, Spania este pământ islamic, la fel şi Europa de est:  România, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo şi Bosnia”, a declarat Omar Bakri, precizând că prin prisma colaborării cu Israelul, Bulgaria şi România pot deveni ţinte teroriste:

„Dar din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state. Asta depinde de tactica şi de strategia concretă”, a mai spus şeicul Omar Bakri.

Expulzat din Arabia Saudită, Bakri a primit azil politic din partea Marii Britanii, stat care l-a „adăpostit” timp de 19 ani. Sirianul a fost nevoit să părăsească teritoriul britanic în anul 2004, imediat după atentatele din Londra, în prezent aflându-se în Liban.