Reacţia SUA în scandalul rachetelor ruseşti care ar fi survolat România şi Republica Moldova: „Nu există niciun indiciu” privind o ameninţare rusească la adresa ţării noastre

SUA "nu au niciun indiciu" cu privire la o ameninţare militară directă din partea Rusiei la adresa României sau Republicii Moldova în acest moment, a declarat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Vedant Patel.

10 feb. 2023, 20:06
Reacţia SUA în scandalul rachetelor ruseşti care ar fi survolat România şi Republica Moldova: „Nu există niciun indiciu” privind o ameninţare rusească la adresa ţării noastre

Reacţia survine după ce Ucraina a susţinut că mai multe rachete ruseşti au zburat prin spaţiul aerian al României şi Republicii Moldova.

„Suntem în contact şi în comunicare strânse cu partenerii noştri moldoveni şi cu aliaţii noştri români”, a adăugat Patel, potrivit Reuters.

În cursul dimineţii, şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, afirmase că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova şi au survolat şi teritoriul României.

Apoi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că rachete ruseşti, lansate într-un atac efectuat vineri asupra Ucrainei, au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României şi reprezintă o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă a acesteia.

Citeşte şi: Scânteia care ar putea declanşa războiul mondial. Rusia ameninţă Europa dacă Anglia trimite avioane Ucrainei

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de la Bucureşti a transmis că sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de graniţă, a precizat MApN.

Citeşte şi: Ucraina susține că două rachete rusești Kalibr ar fi survolat vineri spațiul aerian al României și Republicii Moldova. Ministerul Apărării de la Chișinău confirmă. MApN infirmă, dar a trimis două MIG 21 în zonă