Reacţia Vaticanului la numărul special al revistei de satiră Charlie Hebdo

Caricatura de pe prima pagină a ediţiei speciale a săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo, care prezintă un Dumnezeu pătat cu sânge şi cu o mitralieră de tip Kalaşnikov pe spate, este criticată de Osservatore Romano, un ziar italian ce apare sub egida Vaticanului.

RomaniaTV.net
06 ian. 2016, 16:22
Reacţia Vaticanului la numărul special al revistei de satiră Charlie Hebdo

O ediţie specială a Charlie Hebdo, publicată într-un tiraj de un milion de exemplare, a fost lansată, miercuri, la un an de la atacul terorist care a decimat echipa redacţională a publicaţiei franceze.

Pe coperta acestui număr special apare un desen cu un Dumnezeu pătat cu sânge şi cu o mitralieră de tip Kalaşnikov pe spate.

Alături de această imagine alb-negru, în care doar sângele este prezentat în culoarea roşu, este scris textul „După un an, asasinul încă fuge”.

Desenul publicat pe prima pagină a acestui număr special al săptămânalului francez Charlie Hebdo a fost realizat de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, care este şi coproprietar al publicaţiei.

Charlie Hebdo, „jurnal de luptă satirică”, trebuie să fie „acolo unde alții nu îndrăznesc să meargă”, a declarat într-un interviu pentru AFP directorul săptămânalului satiric, caricaturistul Riss, unul dintre supraviețuitorii atentatului din urmă cu un an, relatează AFP.

„Charlie trebuie să fie acolo unde alții nu îndrăznesc să meargă. Prin această copertă, am vrut să depășesc una sau alta dintre religii și să ating lucruri mai fundamentale. Este chiar ideea de Dumnezeu pe care noi, la Charlie, o contestăm. Afirmând lucrurile clar îi punem pe oameni pe gânduri. Trebuie să-i bruschezi puțin pe oameni, dacă nu faci asta, rămân pe poziții”, a spus Riss.

De la atentatul din 7 ianuarie 2015, ziarul a trăit „un an de lupte săptămânale: lupte pentru ideile noastre, dar și pentru a ne dovedi că eram încă capabili să o facem. Este încercarea ultimă (…) dacă credem în ideile noastre până în acel punct în care putem depăși acest an și să ieșim învingători. Dacă ziarul ar fi dispărut, ideile noastre ar fi dispărut și ele puțin”, a mai afirmat caricaturistul Riss.

Grav rănit în atentat și incapabil să-și mai ridice brațul drept, Riss vrea ca ziarul său să continue să apere laicitatea în Franța dar și în străinătate.


loading...