Reacţie adversă severă după vaccinul Johnson&Johnson: unui bărbat i-a căzut pielea

Un bărbat din statul Virginia, SUA, a făcut vaccinul anti-Covid Johnson&Johnson, care se face într-o singură doză, pe 6 martie, iar patru zile mai târziu a început să simtă mâncărimi la subrat, care în curând s-a transformat într-o erupţie pe tot corpul.

31 mart. 2021, 13:44
Reacţie adversă severă după vaccinul Johnson&Johnson: unui bărbat i-a căzut pielea

Reacţie adversă severă după vaccinul Johnson&Johnson. Lui Richard Terrell, 74 de ani, i s-au umflat mâinile şi picioarele, iar pielea i s-a înroşit, a crăpat şi i s-a decojit la câteva zile după ce a fost injectat cu doza unică de vaccin anti-Covid Johnson&Johnson.

Reacţie adversă

Bărbatul a ajuns mers la dermatolog, care l-a trimis direct la Camera de Urgenţă, unde doctorii au diagnosticat simptomele ca fiind un efect advers rar al vaccinului Johnson&Johnson. CDC (Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor) a întocmit un raport, dar atât medicii care l-au tratat, cât si Richard Terrell spun că vaccinul merită făcut, chiar în ciuda reacţiei neaşteptate.

Reacţia adversă a semănat pe alocuri cu iritaţia obişnuită ce apare în zona înţepăturii, dar roşeaţa a fost mult mai extinsă şi a evoluat până când pielea a început să cadă. În plus, înroşirea din zona înţepăturii care apare în mod obişnuit după vaccinare trece în maximum câteva zile, pe când Richard Terrell a ajuns la spital după două săptămâni, scrie DailyMail.

Reacţie adversă

Reacţie adversă la AstraZeneca. Incidenţa reacţiilor pentru toate cele 3 vaccinuri

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a susţinut marţi o conferinţă de presă în cadrul căreia a oferit şi detalii referitoare la procentul de efecte adverse apărute în cazul imunizării cu fiecare ser în parte, iar AstraZeneca este „campion” absolut.

Pe tipuri de vaccin, rata apariției reacțiilor adverse este:

Pfizer: 2 cazuri/1.000 doze
Moderna – 3,6 cazuri/1.000 doze
AstraZeneca – 13,2 cazuri/1.000 doze

Săptămâna trecută au fost raportate peste 1.000 de reacții adverse:

Vârsta medie – 38 de ani

Peste 61% persoane de sex feminin
82% – durere, tumefactie, eruptie la locul administrarii vaccinului, febra, frison
44% – dureri muscalare
18% – reactii digestive

Citeşte şi: Directorul Spitalului Victor Babeş din Bucureşti, mărturie emoţionantă: „Am ajuns din eroi, criminali. E dureros, dar vom face în continuare ce avem de făcut”