Reacţie dură a Israelului: László Kövér, persona non grata din cauza scandalului Joszef Nyiro

Prezenţa şefului Parlamentului maghiar nu mai este dorită în Israel, potrivit cotidianului Jerusalem Post. 

RomaniaTV.net
25 iun. 2012, 09:20
Reacţie dură a Israelului: László Kövér, persona non grata din cauza scandalului Joszef Nyiro

Preşedintele Knessetului, Parlamentul israelian, Reuven Rivli, l-a informat pe preşedintele Adunării Naţionale din Ungaria, László Kövér, că „prezenţa lui nu e de dorit” în legislativul israelian luna viitoare. Şeful Parlamentului maghiar urma să participe la o ceremonie care va marca 100 de ani de la naşterea lui Raoul Wallenberg, diplomat suedez în Ungaria care a contribuit la salvarea a mii de evrei de la Holocaust.

Motivul invocat de israelieni este participarea lui Kövér la ceremoniile în memoria lui Joszef Nyiro, din Ţinutul Secuiesc.

„Aţi ales să participaţi la acest eveniment şi să vă declaraţi solidaritatea cu cineva care făcea parte dintr-un partid aflat la guvernare în Ungaria şi care a colaborat oficial cu asasinii naziştii germani în programul care urmărea asasinarea poporului evreu”, a declarat Rivli. „Cine face aşa ceva nu se dovedeşte demn să participe la comemorarea unui om ca Wallenberg”, a mai spus el.

În luna mai a acestui an intenţia autorităţilor maghiare şi a unor lideri secui din România, de a asigura reînhumarea cenuşii lui Joszef Nyiro la Odorheiul Secuiesc, a creat tensiuni între Bucureşti şi Budapesta. Liderul Parlamentului maghiar a participat atunci la o ceremonie în memoria lui Nyro, în ciuda opoziţiei autorităţilor române.