Reacţii ale membrilor CNA la atacurile lui Valentin Jucan asupra televiziunilor de ştiri

În urma scrisorii transmise de România TV prin care a cerut explicaţii de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, după ce membrul CNA Valentin Jucan a atacat libertatea de expresie şi a jignit televiziunile de ştiri din România, colegii lui din CNA reacţionează.

RomaniaTV.net
29 iun. 2015, 11:15
Reacţii ale membrilor CNA la atacurile lui Valentin Jucan asupra televiziunilor de ştiri

„Referitor la recentele opinii exprimate în presă de dl. Valentin Jucan și în privința cărora solicitați unele precizări pot să vă asigur că acestea nu angajează sub nicio formă Consiliul Național al Audiovizualului. Sunt aprecieri formulate de dl Jucan strict în calitate de persoană particulară și fără nicio legătură cu calitatea acestuia de membru al CNA. Presupunînd că dl Valentin Jucan ar fi vorbit, totuși, în numele CNA, prin referințele sale explicite la adresa conținutului editorial al unor emisiuni de televiziune ar fi încălcat prevederile art. 6 (2) din Legea 504/2002 unde se stipulează următoarele: „Independența editorială a a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută și garantată de prezenta lege”. Punctele de vedere ale CNA, ca autoritate publică autonomă sub control parlamentar, implică acordul, sub proprie semnătură, a cel puțin șase din cei 11 membri ai Consiliului”, precizează membrul CNA Radu Călin Cristea.

Şi membrul CNA Monica Gubernat a transmis o scrisoare deschisă în care îşi exprimă dezamăgirea faţă de „comunicarea” lui Valentin Jucan.

„Sunt profund dezamăgită de comunicarea dumneavoastră publică din ultima săptămână. CNA începuse să intre într-o normalitate a funcționării, grație unui nucleu dur de membri, din care făceați parte. Ați aruncat totul la coș, trăiți într-o logică distructivă, specifică regimului politic care v-a promovat. Dar vă înțeleg, altceva nu ați văzut, nu ați învățat!

Constat că pentru dumneavoastră legislația audiovizuală este subsidiară din moment ce vă permiteți să împărțiți radiodifuzorii în buni sau răi și să dați exemplu de bună practică un post unde nu există nici măcar urme străvezii de imparțialitate și echilibru, unde manipularea este grosolană (e suficient să urmăriți știrile pe crawl, fără sonor) și tot spațiul de emisie este dedicat mizei personale a patronului aflat în conflict deschis cu diverși oameni politici!

A ataca doar unii radiodifuzori într-un limbaj pur politicianist, cerând protejarea justiției de presă, depășește mandatul de membru CNA. Sau poate această lingușeală vă este utilă în căutare de capital politic. În aceste condiții v-ați orientat prost. Audiența postului pe care îl apărați cu atâta ardoare în ședințe este irelevantă la nivelul opiniei publice, dar, într-adevăr, apărarea lui mulțumește pe cei care ar trebui să vă accepte pe listele lor electorale. Vă reamintesc că multe sesizări pe tema justiției au fost analizate de CNA, unele, e adevărat, în absența dumneavoastră.

În ciuda tinereții, nu sunteți capabil să gândiți într-o logică democratică, vă reduceți toată activitatea la mize personale, nici vorbă de protejarea interesului public pe care îl folosiți doar ca argument strict populist, deci, ridicolul de care vorbiți, sincer, vă aparține!”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de membrul CNA Monica Gubernat. 

România TV a cerut explicaţii de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, după ce un membru CNA a atacat libertatea de expresie şi a jignit televiziunile de ştiri din România. Valentin Jucan, membru al CNA, a trimis o scrisoare prin care acuză televiziunile de ştiri şi susţine că şantajează, manipulează şi atacă siguranţa naţională.

Pentru că domnul Jucan nu a nominalizat nicio televiziune, jurnaliştii România TV solicită lista posturilor la care membrul CNA s-a referit şi vor să ştie dacă punctul de vedere al lui Alexandru Jucan este şi al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

În urma acuzaţiilor extrem de grave lansate de un membru CNA la adresa televiziunilor de ştiri din ţara noastră, jurnaliştii România Tv au trimis o scrisoare Consiliului Naţional al Audiovizualului.

„Ţinând cont de gravitatea afirmaţiilor făcute de domnul Valentin-Alexandru Jucan, de la ceea ce considerăm a fi calomnii până la atacuri directe la însăşi libertatea de expresie şi la democraţie, indiferent la ce post de televiziune se referă, vă solicităm, în numele jurnaliştilor recunoscuţi prin meseria onestă pe care o practică şi scoşi în afara societăţii de către un demnitar al statului român, clarificarea următoarelor aspecte:

-acest comunicat de presă reprezintă punctul de vedere al tuturor membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului?

-în spiritul transparenţei pe care o promovaţi, vă solicităm lista televiziunilor care promovează ştiri şi dezbateri false în această perioadă, aşa cum afirmă domnul Valentin-Alexandru Jucan”, scriu jurnaliştii România TV.

Alexandru Jucan, membru al CNA, a trimis o scrisoare în care acuză televiziunile de ştiri, exceptând două pe care nu le nomializează, că şantajează, manipulează, promovează ştiri şi dezbateri false, trucate pentru a le asigura protecţie patronilor politici sau a finanţatorilor, toţi aflaţi în dificultate din punct de vedere al justiţiei.

„Interesul public a fost înlocuit cu interesul personal sau de grup al unor indivizi aflaţi vremelnic la conducerea statului. Aceste televiziuni practică o formă indirectă de atac la adresa siguranţei naţinale”, acuză membrul CNA.