REACŢII DURE ale angajaţilor Hidroserv Porţile de Fier, la întâlnirea cu administratorul judiciar

Zeci de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier s-au manifestat zgomotos, sâmbătă, la întâlnirea cu administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza, nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi să participe la discuţiile programate cu acesta, în cele din urmă fiind lăsaţi să asiste liderii de sindicat.

16 mart. 2013, 19:16
REACŢII DURE ale angajaţilor Hidroserv Porţile de Fier, la întâlnirea cu administratorul judiciar

Întâlnirea programată pentru sâmbătă între angajaţii Hidroelectrica Porţile de Fier şi administratorul judiciar Remus Borza a fost organizată la sediul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, dar au venit şi zeci de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier, curioşi să afle care este soarta locurilor lor de muncă, în condiţiile în care au fost anunţate disponibilizări la toate cele opt unităţi Hidroserv din ţară, transmite Mediafax.

Suntem Sindicatul Porţile de Fier şi ni se interzice dreptul legal de a participa la discuţii. Domnul Borza a pus angajaţii să nu mi se dea voie să intru în sală. Am fost ameninţat că nu am voie să intru în sală„, a spus preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu.

„Am intrat cu ceilalţi colegi şi am fost dat afară. Mi-au spus că nu sunt pe listă. Voiam să vedem şi noi soarta noastră, a tuturor”, a declarat un alt bărbat care a încercat să intre în sala unde urma să aibă loc întâlnirea.

„Nu poţi să intri în sală pentru că totul este regizat şi trebuie să îl aplaude pe Borza, cel care a distrus sistemul energetic şi sistemul hidro din România”, a strigat, revoltat, un alt angajat Hidroserv.

În cele din urmă, la discuţiile cu Remus Borza a fost primit liderul Sindicatului Porţile de Fier, ceilalţi angajaţi fiind lăsaţi să aştepte afară, Remus Borza explicând că întâlnirea era programată cu angajaţii Hidroelectrica Porţile de Fier, şi nu cu cei ai Hidroserv.

După mai bine de trei ore de discuţii, Remus Borza le-a transmis angajaţilor Hidroserv că „soarta este în mâinile dânşilor”, fiind nevoie de restructurări în condiţiile în care vor să devină o unitate competitivă.

„Trebuie să înţeleagă Hidroservurile că este momentul să se restructureze ca să devină competitivi, pentru că altminteri o bună parte din lucrările noastre, de la 1 aprilie, le vom scoate la licitaţie şi este evident că Hidroserviurile sau Hidroservul nou nu va avea şanse să ia lucrări la Hidroelectrica. Soarta este în mâinile dânşilor, dar în acelaşi timp nu pot accepta ca la Hidroserv Porţile de Fier să am 581 de angajaţi şi la Sucursala Porţile de Fier Hidroelectrica să am 442 de salariaţi. Hidroelectrica urmăreşte să obţină costuri rezonabile, servicii de calitate în nişte proceduri transparente. Să terminăm odată cu această politică a încredinţării directe care nu stimulează şi nu motivează contractorii sau prestatorii de servicii”, a afirmat Borza.

Remus Borza a mai explicat că bugetul acordat de Hidroelectrica pentru mentenanţa oferită de Hidroserv Porţile de Fier este de 35 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile bugetate de Hidroserv se ridică la 72 de milioane de lei, iar diferenţa trebuie acoperită din alte contracte.

„Mira-m-aş ca de la 35 de milioane de lei si până la 72 milioane de lei va contracta alte lucrări câtă vreme timp de zece ani unicul beneficiar al Hidroserv Porţile de Fier a fost Hidroelectrica. Asta este similar pentru toate Hidroservurile, ponderea cifrei de afaceri a fost între 99 şi 100% şi iarăşi este inacceptabil mai ales la Hidroserv Porţile de Fier ca cheltuiala cu salariaţii să reprezinte 60% din total cifră de afaceri”, a spus Borza.

Administratorul judiciar a explicat că în cele 16 agregate de la Hidroelectrica Porţile de Fier I şi II s-au investit 500 de milioane de euro pentru retehnologizare, iar cu cât cheltuiala cu retehnologizarea creşte, cu atât ar trebui să scadă cheltuiala cu mentenanţa, de care se ocupă Hidroserv Porţile de Fier, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Hidroserv Porţile de Fier a primit doar 35 de milioane de lei pentru mentenanţă.

„Cele 16 agresate retehnologizate şi care ne-au costat o căciulă de bani înseamnă ca efect al retehnologizării o dependenţă mult mai mică, spre 0 în primii ani, pe servicii de mentenanţă”, a mai spus Borza.

În final, administratorul judiciar al Hidroelectrica a arătat că, pentru a rezista, cele opt unităţi Hidroserv din ţară trebuie să fuzioneze într-unul singur, să reducă personalul de la 2.500 de angajaţi la 1.800 şi să-şi extindă obiectul de activitate la lucrări de o complexitate mai mare, să intre pe partea de construcţii hidrotehnice care în mod tradiţional se duceau în ultimii 20 de ani către Hidroconstrucţia sau Construcţii Hidrotehnice Iaşi, să preia şi lucrări de montaj echipamente care în ultimii ani erau executate de Energomontaj, să intre pe partea de automatizări care sunt făcute de Romelectro, să intre şi pe faza de proiectare şi studii de prefezabilitate.

„Nimeni nu are interes ca Hidroserv să dispară. Hidroelectrica are nevoie de o societate specializată în astfel de servicii, de mentenanţă şi de lucrări colective, dar dimensionată corect. Deci nu la 2.500, ci la 1.800, maximum la 2.000 de salariaţi şi cu un management unitar. (…) Le creez premize, oportunităţi, pe de o parte, de a creşte cifra de afaceri, de a o dubla cu condiţia ca ei să manifeste voinţă şi dorinţă de a munci. Vorba aia: Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în straiţă. Nimeni nu vrea să decimeze cele opt Hidroservuri. Le dăm câte o felie importantă de tort din lucrări pe care în mod tradiţional le executăm cu terţii şi de ce nu le-am executa cu propria noastră societate de mentenanţă la care suntem unic acţionar”, a conchis Borza.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza a declarat, sâmbătă, la Drobeta Turnu Severin că, în luna mai, la nivelul companiei se va organiza un concurs pentru ocuparea a 67 de funcţii de manager, invitând tinerii profesionişti şi cu experienţă să se înscrie la concurs.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a arătat că prin acest concurs îşi propune ca la momentul ieşirii din insolvenţă Hidroelectrica să fie prima companie din România care va avea un management profesionist, spunând că se caută „oameni care sunt titularizaţi pe funcţii fără nicio ingerinţă politică sau fără alte subiectivisme, la care vor prevala la toate aceste selecţii de personal exclusiv competenţele manageriale şi profesionale”.

Remus Borza a mai spus că până acum au plecat din Hidroelectrica 151 de oameni din 5.239, iar în perioada următoare vor mai pleca 50 – 100 de oameni din personalul TESA, din acele sucursale în care există în continuare o supradimensionare.

Potrivit administratorului judiciar, Hidroelectrica a încheiat ultimele patru luni cu un profit de 43 de milioane de euro.

Hidroelectrica este deţinută de Ministerul Economiei şi se află în insolvenţă din iunie anul trecut.