Reacţii externe la CRIZA din UCRAINA: SUA cer ÎNCETAREA violenţelor, Rusia vorbeşte de RĂZBOI CIVIL

Manifestaţiie de protest faţă de regimul de la Kiev preocupă o lume întreagă. În cea mai sângeroasă zi a protestelor din Ucraina, de până acum, aşa cum a numit presa din străinătate ziua de marţi, au început să vină tot mai multe reacţii internaţionale din partea ţărilor şi organizaţiilor ce s-au arătat a fi tot mai îngrijorate de escaladarea situaţiei în fosta republică sovietică.

RomaniaTV.net
18 feb. 2014, 20:38
Reacţii externe la CRIZA din UCRAINA: SUA cer ÎNCETAREA violenţelor, Rusia vorbeşte de RĂZBOI CIVIL

Casa Albă a făcut apel la preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să pună capăt escaladării violenţelor sângeroase care au loc la Kiev, avertizând că recurgerea la forţă „nu va rezolva criza”. „Suntem consternaţi de violenţele ce au loc în centrul Kievului”, a declarat Laura Lucas Magnuson, purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Siguranţa Naţională (NSC). „Vom continua să condamnăm violenţele de stradă şi recursul excesiv la forţă de ambele părţi. Aceasta nu rezolvă criza”, a subliniat Lucas Magnuson.

Franţa denunţă „folosirea fără discriminare a forţei la Kiev”, acţiuni ce fac tot mai multe victime în confruntărie dintre contestatarii regimului preşedintelui Viktor Ianukovici şi gvernanţi, după cum s-a exprimat ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, într-un comunicat citat de presa franceză, cerându-le părţilor beligerante să ia loc imediat la masa dialogului. 

NATO şi UE sunt „profund preocupate” de situaţia din Ucraina. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat marţi „profund preocupat” de escaladarea violenţelor la Kiev şi a îndemnat toate părţile să se abţină de la orice act de violenţă şi să reia dialogul fără întârziere.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, s-a declarat „foarte preocupată” de „îngrijorătoarea escaladare” a violenţelor la Kiev, unde au fost ucişi şapte civili şi doi poliţişti. „Condamn orice folosire a violenţei”, a declarat Catherine Ashton, potrivit unui comunicat. Oficialul UE le-a cerut totodată autorităţilor ucrainene să abordeze „rădăcinile crizei”.

Şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, Aleksei Puşkov, care i-a acuzat pe occidentali de a fi răspunzători pentru această situaţie,  a firmat că Ucraina se află în „pragul unui război civil”. „Consider că în Ucraina se desfăşoară un scenariu ‘portocaliu’ de luare a puterii prin haos şi arbitrar”, a declarat Aleksei Puşkov, membru al partidului Rusia Unită, făcând aluzie la „Revoluţia portocalie” din 2004.