Reacţiile politicienilor români după învestirea Guvernului Pavel Filip la Chişinău

Parlamentul Republicii Moldova a acordat, miercuri, votul de încredere Cabinetului condus de premierul Pavel Filip. Mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului de la Chişinău pentru a denunţa noul Guvern.

20 ian. 2016, 16:15
Reacţiile politicienilor români după învestirea Guvernului Pavel Filip la Chişinău

Fostul premier Victor Ponta i-a transmis, printr-un mesaj postat pe Facebook, „felicitări şi succes” noului prim-ministru de la Chişinău, Pavel Filip.

Felicitări și succes noului Prim-Ministru de la Chișinău Pavel Filip! Acum însă rapid la reforme, muncă, eforturi și sacrificii! România trebuie să sprijine toate aceste acțiuni necesare pentru parcursul european al Moldovei„, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a făcut apel la responsabilitate și cumpătare în contextul situației politice de la Chișinău și transmite din partea Partidului Național Liber un mesaj tuturor forțelor politice din Republica Moldova, ca acestea să calmeze spiritele din stradă și să nu lase lucrurile să degenereze.

„După mai bine de trei luni de criză politică, transformată și în criză socială, în Moldova s-a validat în sfârșit un guvern de către o majoritate a parlamentarilor. PNL apreciază că singura șansă de a se menține viabil parcursul european este ca acest moment să fie tratat cu maximă responsabilitate și cumpătare. Chiar dacă este greu în a se modera, doar opiniile și poziționările politice moldovenești pot ajuta la detensionarea momentului și la stabilizarea și redresarea situației Republicii Moldova. Ceea ce este esențial în acest moment este reorientarea țării către structurile, valorile și standardele occidentale„, afirmă Stroe într-un comunicat.

În opinia sa, Republica Moldova are acum un guvern care poate fi funcțional rapid, iar acest lucru ar sluji interesului economic și social al moldovenilor și continuării parcursului european al acestei țări.

Ne arătăm convingerea că de astăzi lucrurile au șansa de a se așeza pe un făgaș al normalității în care prioritate să aibă interesul național și proeuropean. Acesta este un moment crucial în devenirea europeană a Moldovei, iar abordarea cu maximă determinare și urgență a reformelor cheie va fi esențială pentru a satisface solicitările și așteptările oamenilor din Moldova: reluarea asistenței și finanțării oferite de UE, soluționarea crizei sectorului bancar, reforma în domeniul justiției și lupta împotriva corupției”, a mai spus Ionuț Stroe.

Parlamentul Republicii Moldova a acordat, miercuri, votul de încredere Cabinetului condus de premierul Pavel Filip. În favoarea echipei guvernamentale au votat 57 de membri ai coaliţiei parlamentare proeuropene. Potrivit Constituţiei, preşedintele Nicolae Timofti urmează să învestească Guvernul miercuri seară.

În timp ce Legislativul moldovean se întrunea în şedinţă specială pentru votarea Guvernului Filip, sute de oamenii s-au adunat să protesteze în faţa Parlamentului.

CITEŞTE ŞI Violenţe la Chişinău: Învestirea Guvernului Filip s-a lăsat cu bătaie LIVE VIDEO de la proteste