VIOLENŢE la Chişinău după învestirea noului Guvern. Protestatarii au luat cu asalt Parlamentul. Cel puţin 10 răniţi

Proteste la Chişinău, după votul de învestire a noului guvern moldovean. Mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a denunţa Guvernul condus de premierul Pavel Filip. Protestatarii au rupt bariera improvizată de protecţie instalată de poliţie, iar unii manifestanţi s-au îmbrâncit cu agenţi ai forţelor de ordine. Câteva zeci de persoane au pătruns în Parlament. Miercuri seara, membrii noului Guvern au depus jurământul în fața președintelui Nicolae Timofti.

RomaniaTV.net
20 ian. 2016, 15:27

Update 00.30 Ministrul interimar de Interne, Oleg Balan, a declarat pentru Europa Libera că, în timpul protestului, au fost raniti 5 civili si 8 politisti.

La moment, cladirea Parlamentului este securizata 100%. Protestatarii, care au patruns prin usa din spate a Parlamentului, prin deteriorarea usii, fortarea cu rangi metalice, au fost evacuati din acea scara. Distrugeri in Parlament nu avem decat minimum, usa de la intrare, care a fost fortata cu o ranga metalica. La moment, intreg Parlamentul este luat sub controlul politistilor. Cu regret, avem opt politisti care sunt raniti, avem o fractura de mana. Cinci protestatari au fost vazuti cu sange”, a declarat ministrul de Interne, scrie hotnews.ro.

Update 00.25. Ministrul in exercitiu al Educatiei, Corina Fusu, a fost si ea agresata de protestatari atunci cand a incercat sa iasa din Parlament, scrie Agora.md. „Mi-au scos bereta si batista pe care mi-am pus-o pe cap ca sa nu ma recunoasca. Am incercat de trei ori sa ies, iar a patra – mi-au ars cativa pumni in spate si au incercat sa-mi scoata paltonul de pe mine, dar au intervenit politistii si m-au luat sub protectia lor”, a declarat ministrul pentru Deschide.MD.

CITEŞTE ŞI Republica Moldova: Mihai Ghimpu a fost bătut de protestatari. Liderul liberal s-a ales cu CAPUL SPART VIDEO

Update 00.10 Guvernul Filip a depus juramantul in fata presedintelui. Serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova anunta ca membrii noului Guvern au depus juramantul miercuri, 20 ianuarie, in fata presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Update 00.00 Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a lansat miercuri seară un apel manifestanților aflați în fața parlamentului din capitala Republicii Moldova să fie calmi și „să nu recurgă la violențe”, informează publika.md.

„Marea majoritate au fost evacuați, însă nu sunt binevenite violențele. Calea dialogului este unica soluție. Cel mai mult contează să fie puse părțile. Nu exclud că s-ar fi ajuns la moarte de om la situația agitată din parlament. Apel la calm este singurul mesaj pe care îl transmit în aceste momente”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Update 23.30 „Încurajăm părţile să înceapă un dialog şi să găsească împreună o cale pentru a face ca Republica Moldova să progreseze. Federica Mogherini este în contact cu delegaţia UE şi urmăreşte cu atenţie situaţia de la Chişinău”, se arată într-un comunicat transmis de delegaţia Uniunii Europeane în R. Moldova.

Update 22:20 Protestatarii au fost scoși din sediul Parlamentului. Aceştia au blocat Bulevardul Ştefan cel Mare.

Update 21:35 Cel puţin zece oameni au fost răniţi, între care şapte poliţişti şi trei civili în urma violenţelor de la Parlament

Update 21:17 Protestatarii au fost scoși din sediul Parlamentului, după ce, anterior, reuşiseră să ajungă şi să ocupe etajul al II-lea al clădirii.

UPDATE 20:39 Sute de polițiști au fost aduși la Parlament. Aceștia au format un cordon. Se încearcă dispersarea mulțimii.

Update 21:10 „Statele Unite indeamna protestatarii si politia din Chisinau sa pastreze calmul si sa fie rezervati. Noi chemam toate partile sa se abtina de la actiuni care ar incuraja sau provoca violenta. Noi de asemenea indemnam autoritatile sa se intalneasca imediat cu protestatarii si sa abordeze ingrijorarile lor intr-un mod deschis si transparent”, precizează Ambasada SUA de la Chişinău, intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook.

Update 20:50 Unii dintre deputaţii care se aflau în clădirea Parlamentului au fost scoşi printr-o ieşire secretă, iar alţii s-au deghizat în poliţişti şi s-au făcut apoi nevăzuţi, potrivit UNIMEDIA. Nu se cunoaște numărul aleșilor poporului care au rămas înăuntru.

Update 20:39 Continuă îmbrâncerile între protestatari și poliție, în faţa Parlamentului. Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au suferit traumatisme ușoare.

Update 20:12 Andrei Năstase, Igor Dodon și Renato Usatîi au ieșit în fața mulțimii. Protestatarii strigă: Unire moldoveni! Cei trei politicieni și-au îndemnat susținătorii să păstreze ordinea.

Update 20:10 Mulţimea se dă în lături pentru a face cale liberă pentru evacuarea poliţiştilor care blochează intrarea şi strigă „Nu loviţi poliţia”. Oamenii legii nu cedează poziţia, informează publika.md.

Update 20:05 Proteste violente şi un incendiu izbucnit în faţa Parlamentului

Update 19.30 Unii poliţişti care păzeau intrarea în sediul Parlamentului au fost loviţi şi scoşi cu forţa de acolo, de către protestatari. La faţa locului a sosit şi liderul PSRM, Igor Dodon.

Update 19:22 Se anunţă că unii lideri ai Platformei DA sunt la negocieri în sala de şedinţe a Legislativului, potrivit publika.md.

Update 19:19  Lideri ai Platformei DA sunt lăsaţi să iasă din îmbulzeala de la intrarea blocată, însă protestatarii nu pleacă de acolo.

Update 19:07 Mai mulţi ziarişti au rămas blocaţi în clădirea Parlamentului

Update 19:03 Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Manifestanţii cer alegeri anticipate

Update 18:36 Manifestanţii smulg scuturi, scot căştile poliţiştilor şi aruncă acte găsite în clădirea Legislativului. Un protestatar a fost reţinut de forţele de ordine

Update 18:23 Protestatarii au pătruns în Parlament. S-au folosit de o rangă cu care au forţat uşile


Update 18:14 Protestatarii cer ALEGERI ANTICIPATE

Update 18:13 Manifestanţii au rupt uşa Parlamentului. S-au folosit de răngi pentru a sparge uşile

Update 18:07 Poliţiştii au fost înlăturaţi de manifestanţi

Update 18:05  Protestatarii au ajuns lângă uşa Parlamentului şi scandează „Victorie!” şi „Nu cedăm”! Îmbrâncelile continuă, iar manifestanţii se calcă în picioare.

Oamenii legii au fost daţi jos.Update 17:54 Protestatarii au încercat să le ia scuturile poliţiştilor şi să spargă cordonul de poliţişti

UPDATE 17:51 Manifestanţii scandează în continuare „Iuda!”, „Jos mafia!” şi „Noi suntem poporul!”.

UPDATE 17:46 Protestatarii de la Parlament scandează „Nu cedăm!” şi trag poliţiştii, pe rând, în mulţime. Câţiva protestatari au fost reţinuţi de poliţişti. Între timp, s-a auzit un zgomot puternic, asemător unei împuşcături. Oamenii legii au lansat şi gaz lacrimogen.

UPDATE 17:05 Protestatarii se îmbrâncesc cu forțele de ordine și strigă „Hoții!”. Manifestanţiiau rupt bariera improvizată de protecţie instalată de poliţie.

UPDATE 16:45 Manifestanții au înconjurat clădirea Parlamentului. Aceștia scandează „Jos trădătorii” și „Nu plecăm acasă”.



UPDATE 16:36 
Pentru că nu au reușit să întrerupă ședința Parlamentului, iar deputații au reușit să acorde vot de încredere Guvernului Filip, reprezentanții protestatarilor au revenit în scuarul Parlamentului.

 

Protestele împotriva Guvernului Filip ies de sub control. Mai multe filmulețe cu manifestațiile din jurul Parlamentului au fost postate pe rețelele de socializare, informează unimedia.md.

Citeşte şi Republica Moldova are un NOU GUVERN. Cabinetul Pavel Filip a primit votul de învestitură în Parlament

Într-o înregistrare video poate fi observat chiar cum protestatarii dau jos gardul de protecție. Mai mult de atât, pot fi observate îmbrânceli între protestatari și polițiști.  

Miercuri, în timp ce Legislativul moldovean se întrunea în şedinţă specială pentru votarea Guvernului Filip, sute de oamenii s-au adunat să protesteze în faţa Parlamentului.