Reactor al centralei nuleare de la Zaporojie, oprit după atacuri cu bombe. Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc. Reacţia lui Zelenski

Agenţia nucleară a Ucrainei susţine că rachetele ruseşti au avariat o parte a centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de Rusia, dar nu a existat nicio scurgere de radiaţii, transmite BBC. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a creat o situaţie extrem de riscantă, acesta fiind un argument în favoarea impunerii de sancţiuni dure împotriva întregii industrii nucleare ruse – de la Rosatom până la toate companiile şi persoanele asociate.

06 aug. 2022, 09:00
Reactor al centralei nuleare de la Zaporojie, oprit după atacuri cu bombe. Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc. Reacţia lui Zelenski

Un reactor nuclear de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei a fost oprit ca urmare a unor atacuri cu rachete. Enerhoatom a anunţat că o unitate de azot-oxigen şi o linie electrică de înaltă tensiune au fost avariate la uzina Zaporojie – cea mai mare din Europa.

Citeşte şi: Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, vrea să trimită 100.000 de soldați în Ucraina, în sprijinul Rusiei: „Sunt foarte motivați!”

Enerhoatom spune că au avut loc două runde de atacuri cu rachete ruseşti vineri şi că „există un risc de scurgeri de hidrogen şi de dispersare a particulelor radioactive”. „Pericolul de incendiu este mare. În prezent nu există răniţi”, au adăugat oficiali ai instituţiei.

Ucraina acuză forţele ruse că au lansat rachete în zonele din regiune locuite de civili, folosind „tactici teroriste”.

„În fiecare dimineaţă ne trezim şi vedem că au lovit doar zone rezidenţiale”, a declarat un om de afaceri local pentru BBC.

În schimb, oficialii locali numiţi de ruşi au acuzat că rachetele au fost trase de armata ucraineană.

Citeşte şi: O navă rusească a luat foc în portul Sevastopol. Se presupune că a fost lovită de bombardamentul forţelor ucrainene VIDEO

Centrala nucleară de la Zaporojie se află sub ocupaţia armatei Rusiei încă din martie. Ruşii au păstrat angajaţii ucraineni. Mai mult, Rusia controlează uzina, dar şi zonele învecinate. Centrala de la Zaporojie include şase reactoare cu apă sub presiune şi stochează deşeuri radioactive.

 

Zelenski: Rușii au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Este o crimă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia a creat o situaţie extrem de riscantă, acesta fiind un argument în favoarea impunerii de sancţiuni dure împotriva întregii industrii nucleare ruse – de la Rosatom până la toate companiile şi persoanele asociate.

”Astăzi, ocupanţii au creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată lumea din Europa – au tras în CNE Zaporojie, de două ori într-o zi. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Şi orice bombardament al acestei unităţi este o crimă nesăbuită, un act de teroare. Rusia ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru însuşi faptul că a creat o ameninţare la adresa centralei nucleare. Şi acesta nu este doar un alt argument în favoarea recunoaşterii Rusiei ca stat sponsor al terorismului. Acesta este un argument în favoarea aplicării de sancţiuni dure împotriva întregii industrii nucleare ruse – de la Rosatom până la toate companiile şi persoanele asociate. Aceasta este pur şi simplu o chestiune de siguranţă. Cel care creează ameninţări nucleare pentru alte naţiuni nu este cu siguranţă capabil să folosească tehnologiile nucleare în siguranţă”, a declarat Zelenski vineri seara.