Reactorul 2 de la Cernavodă a fost deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional

În plină criză a prețului la curent, reactorul 2 de la Cernavodă a fost deconectat deşi asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

14 oct. 2021, 11:13
Reactorul 2 de la Cernavodă a fost deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional
Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte temporar

Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost deconectat automat joi dimineaţa de la Sistemul Energetic Naţional ca urmare a declanşării întrerupătoarelor de livrare a energiei în SEN, anunţă Nuclearelectrica, compania care operează centrala.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Criza energiei a cuprins întreaga lume. Preţul petrolului a depăşit 80 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014

„Reactorul 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declansşării întrerupatoarelor de livrare a energiei în Sistemul Energetic Naţional. Specialiştii CNE Cernavodă investighează cauza care a condus la declanşarea întrerupătoarelor de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automată a Unităţii 2 de la SEN”, anunţă compania.

Deconectarea automată a Unităţii 2 s-a produs în condiţii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii, arată compania.

Semne bune de la FMI, estimările privind creşterea economiei româneşti în 2021 au crescut la 7%. În schimb, preţurile vor creşte cu 1,5% peste valorile anticipate

„Deconectarea automată a Unităţii 2 precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător. Nuclearelectrica va reveni cu un comunicat de presă la momentul reconectării Unităţii 2 la SEN”, precizează compania.

Nuclearelectrica a realizat în prima parte a anului un profit net de 385,4 milioane de lei, în creştere cu 12,3% faţă de perioada similară a anului anterior. Veniturile din exploatare au urcat cu aproape 17%, la 1,38 miliarde lei.

Producţia de energie realizată a fost de 4.890 GWh, în scădere cu 11,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (5.499 GWh).