Reactorul 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional, din cauza unui tranzient

Publicat: Sâmbătă, 22 Iulie 2017 14:57 // Actualizat: Sâmbătă, 22 Iulie 2017 14:57 // Sursa: romaniatv.net

Producătorul de energie Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat sâmbătă că reactorul 2 s-a deconectat automat in timpul dimineţei de la Sistemul Energetic Naţional, din cauza reaparaţiei unui tranzient în partea clasică a centralei, potrivit News.ro.

Unitatea 2 a fost reconectată la SEN vineri seara, după o deconectare automată cauzată tot de un tranzient în partea clasică a centralei în data de 20 iulie.

”Specialiştii CNE Cernavodă investighează, cu sprijinul fabricantului acestuia, soft-ul care generează tranzientul pentru a elimina apariţia acestuia şi, implicit, deconectarea de la SEN”, arată un comunicat transmis sâmbătă de Nuclearelectrica.

Deconectarea Unităţii 2 de la SEN se explică prin faptul că reactoarele nucleare sunt programate, prin proiect, să se deconecteze automat chiar şi în cazul unui tranzient aferent unui soft din partea clasică a centralei.

”După identificarea cauzei şi remedierea situaţiei, Unitatea 2 a CNE Cernavodă va fi reconectată la SEN”, precizează oficialii companiei.

Ei mai spun că apariţia unor tranzienţi la partea clasică a centralei nu implică niciun impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populaţiei şi mediului înconjurător, sistemele centralei funcţionând în conformitate cu proiectul, ceea ce explică deconectarea automată a reactorului de la SEN. 

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Nuclearelectrica a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 84,05 milioane lei (18,7 milioane euro), în creştere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut.

Producţia de energie a companiei a scăzut în primul trimestru cu 1,3%, la 2.766 GWh, de la 2.803 GWh în primele trei luni ale anului trecut.

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8378
RON
05 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H