Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte temporar

Potrivit Nuclearelectrica, reactorul 2 de la centrala din Cernavodă se opreşte duminică, pe 9 mai, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanţă şi inpescţii care au loc o dată şa doi ani.

06 mai 2021, 16:34
Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte temporar
Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte temporar

Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte temporar. Anunţul a fost făcut de Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă.

Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte temporar

Citeşte şi Reactor al centralei bulgare Kozlodui, oprit după activarea sistemului de urgenţă

„Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra in programul de oprire planificată  începând cu data de 9 mai 2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare”, a informat compania.

În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă/ corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificări.

„Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă si cu respectarea tuturor masurilor de protectie impotriva COVID 19”, a precizat compania.

Citeşte şi Franţa va colabora la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Orban: „E un proiect important pentru politica energetică”

Nuclearelectrica a realizat în primele nouă luni din 2020 un profit net de 477,68 milioane lei, în creştere cu 14,8% faţă de perioada similară a anului 2019, în timp ce veniturile din exploatare au scăzut cu 1,8%, la 1,77 miliarde lei.

Producţia brută de energie electrică a celor două unităţi operaţionale ale centralei nucleare din Cernavodă a fost de 8,35 milioane MWh în perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2020 (din care 2,38 milioane MWh în trimestrul III 2020); din această producţie brută, consumul propriu tehnologic al Unităţilor în timpul funcţionării, precum şi în timpul opririlor asigurat din producţie proprie a fost de 670.000 MWh în perioada 1 ianuarie –30 septembrie 2020 (din care 205.000 MWh în trimestrul III 2020).

Nuclearelectrica are o capitalizare de 5,85 miliarde lei.