Parlamentul a aprobat realizarea unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe privind rectificările bugetare ale Guvernului Cioloş UPDATE

Birourile Permanente reunite au aprobat, marţi, solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificare condiţiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat din august şi noiembrie 2016 de către Guvernul Cioloş, a anunţat marţi secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

10 ian. 2017, 10:49

UPDATE ora 14.00 Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au termen 30 de zile pentru întocmirea raportului în legătură cu OUG privind rectificarea bugetului de stat pe 2016 şi de 15 zile pentru raportul în legătură cu OUG pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale pe 2016, au decis, marţi, Birourile Permanente reunite, transmite news.ro.

Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, conducerea Parlamentului a transmis comisiilor de specialitate OUG 14/2016 şi 86/2016 emise de Guvernul Cioloş privind rectificarea bugetului de stat, precum şi OUG 15/2016 şi 87/2016 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale.

„S-au propus termenele pentru rectificarea bugetului de stat: depunerea raportului comun în 30 de zile, termen pentru depunerea amendamentelor – 14 zile şi termenul pentru transmiterea avizelor comune – 21 de zile. Cu privire la rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat termenele sunt mai scurte: termenul pentru depunerea raportului comun 15 zile, termenul pentru depunerea amendamente – 7 zile, pentru transmiterea avizelor comune – 10 zile. Aceleaşi termene sunt şi pentru proiectele de lege pentru aprobarea OUG 86/2016 tot cu rectificarea bugetului de stat şi pentru OUG 87/2016 tot cu rectificarea bugetului asigurărilor sociale”, a precizat Marcel Ciolacu.

Birourile permanente parlamentare reunite au aprobat, marți, solicitarea lui Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete comune de comisiile de buget ale Camerei Deputaților și Senatului prin care să fie verificate condițiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat din august și noiembrie 2016 de Guvernul din acea perioadă.

„Scopul anchetei este verificarea condițiilor în care s-au realizat rectificările bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informații și clarificări pe această temă”, a declarat secretarul Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu.

FOTO: Mediafax

FOTO: Mediafax

Potrivit acestuia, obiectul anchetei este adresarea următoarelor întrebări de comisiile reunite de buget: Care este modul în care s-au constituit veniturile potențiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă; care sunt instituțiile statului care a făcut previziuni asupra acestor venituri și care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituție în parte; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcției bugetului pentru anul 2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 6 august prima rectificare, potrivit Agerpres.

Alte întrebări care vor fi adresate de parlamentarii din comisiile de buget sunt: cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie primul semestru; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 23 noiembrie — cea de-a doua rectificare; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat în luna decembrie 2016; care a fost media veniturilor totale ale bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului; cu cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 față de decembrie 2015.

Senatorii și deputații îi vor mai întreba pe cei audiați care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului total consolidat la prima și la a doua rectificare, cât este venitul nerealizat la 31 decembrie 2016 din sume de la Uniunea Europeană 2017 — 2020 (exercițiul financiar european comparativ cu veniturile din sumele de la UE pentru perioada 2014 — 2020 estimată la 23 noiembrie — data celei de-a doua rectificări).

Între întrebările care constituie obiectivul viitoarei anchete mai sunt: Care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât și din fondurile europene pe fiecare minister în parte; care sunt investițiile, programele care au fost bugetate, dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte; care sunt motivele nerealizării investițiilor, programelor de către ministere (se va prezenta o situație pentru fiecare investiție și program în parte); care este suma care a rămas necheltuită la sfârșitul anului 2016 la capitolul „cheltuieli de personal”.

„Termenul de prezentare a raportului — 10 zile de la data încuviințării plenului comun asupra efectuării acestei anchete. Cei doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului vor stabili săptămâna viitoare când va avea loc plenul comun pentru votul necesar pentru începerea acestei anchete de către comisiile reunite”, a precizat deputatul PSD.

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor face o anchetă asupra procedurii şi veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş, a anunţat, luni seară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Acesta a prezentat cifre care ar demonstra că există o „gaură” la buget de 10 miliarde lei.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat, marţi, la Parlament, că el nu a pronunţat cuvântul ”gaură” la buget, fiind doar “o proiecţie nerealistă, o supraestimare a veniturilor bugetare din raţiuni politicianiste”, iar Curtea de Conturi va trebui să identifice “elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar” al Guvernului Cioloş.