Rebeli sirieni susţin că ar fi doborât un avion militar rusesc. Kremlinul nu comentează

Rebeli sirieni care opun rezistență armată regimului președintelui Bashar al-Assad susțin că ar fi doborât, joi, un avion de vânătoare rus Su-25 implicat în operațiunea aeriană demarată în sprijinul actualei puteri de la Damasc, conform unei înregistrări video apărute pe Internet.

RomaniaTV.net
02 oct. 2015, 11:23
Rebeli sirieni susţin că ar fi doborât un avion militar rusesc. Kremlinul nu comentează

În această înregistrare poate fi văzut un avion militar care pierde din altitudine, fără a se putea constata însă prejudicii. În textul care însoțește imaginea se afirmă că rebelii sirieni au doborât un avion militar în zona provinciei Hama, unde aviația rusă a bombardat anterior mai multe ținte.

 

După transmiterea imaginilor, o voce le comentează în limba arabă, dar autenticitatea acestei înregistrări nu a putut fi stabilită.

Kremlinul nu a dorit să facă vreun comentariu cu privire la această înregistrare apărută pe YouTube.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a recomandat presei să se axeze pe informațiile difuzate oficial de autoritățile moscovite. ‘Eu nu comentez YouTube-ul. Vă propun să vă orientați după informațiile Ministerului rus al Apărării’, le-a spus Peskov jurnaliștilor acreditați pe lângă Kremlin, potrivit RIA Novosti.

Un purtător de cuvânt al acestui minister, Igor Konașenkov, indicase tot joi că forțele aeriene ruse au bombardat 12 poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic în ultimele 24 de ore.

Gruparea extremistă Jaysh al-Islam, cunoscută mai mult ca Armata Islamului, anunțase anterior că a declarat război Rusiei pentru că a intervenit în conflictul din Siria, potrivit The New York Times. Militanți ai acestei grupări, finanțată de Arabia Saudită, au amenințat că vor ataca forțele ruse care se află în zonă.

Dialog americano-rus privind conflictul din Siria

SUA și Rusia au purtat joi primele discuții pe teme militare pentru evitarea unor incidente între forțele aeriene ale celor două țări în Siria, în contextul în care Moscova a lansat miercuri primele sale raiduri aeriene pe teritoriul sirian.

Înalți responsabili civili și militari americani s-au întreținut în regim de videoconferință cu omologii lor ruși cu privire la modalitățile de a evita incidente între avioanele celor țări.

‘Nicio nouă întâlnire’ nu a fost fixată, dar ‘este clar că va exista un nou efort’ de continuare a acestor schimburi, a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Aceste prime discuții americano-ruse, care au durat în jur de o oră, au avut ca scop prioritar asigurarea ‘echipajelor (avioanelor) să opereze în condiții de securitate’ în spațiul aerian al Siriei, a subliniat același purtător de cuvânt.

‘Acesta este minimum care urmează să fie discutat în viitorul apropiat și acesta a fost punctul pe care s-a axat cea mai mare parte a discuției’, a adăugat el, explicând că cele două părți au făcut un schimb de idei cu privire la asigurarea securității zborurilor.

Între altele, a fost discutată problema frecvenței de radio care ar trebui utilizată de echipaje ‘în caz de urgență’ sau limba folosită în timpul schimburilor verbale de la aparat la aparat, a explicat Cook.

De partea americană, discuția a fost purtată de Elissa Slotkin, un înalt responsabil civil al Pentagonului, însărcinat cu securitatea internațională, și de un înalt responsabil a Statului Major Interarme.

Discuţii despre ţinte, pentru evitarea unor conflicte de strategie

În acest context, presa rusă a scris joi seara, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, că SUA și Rusia ar putea pe viitor să discute asupra posibilelor ținte înaintea de efectuarea bombardamentelor în Siria, pentru a nu perturba strategia americană.

‘Orice încercare a Rusiei de a aplica lovituri asupra opoziției moderate care luptă împotriva Statului Islamic intră în conflict cu strategia noastră de a combate Statul Islamic. Noi am dat clar de înțeles aceasta părții ruse’, a declarat Josh Earnest, potrivit RT, care citează RIA Novosti. Declarația lui Earnest vine în contextul în care americanii îi acuză pe ruși că, în loc să bombardeze poziții ale Statului Islamic, atacă grupări care se opun președintelui sirian Bashar al-Assad.

El nu a exclus faptul că, pentru a evita astfel de situații, armata americană și cea a rusă ar putea pe viitor să discute asupra posibilelor ținte înainte de efectuarea atacurilor aeriene propriu-zise în Siria, conform acelorași mass-media ruse. Rusia a intrat miercuri în conflictul sirian, afirmând că va desfășura atacuri aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), dar, de asemenea, și ‘împotriva altor grupuri teroriste’.

Discuțiile americano-ruse sunt complicate de divergențele pe teme de strategie între cele două părți. Moscova este suspectată de Washingtonul că dorește menținerea la putere a lui Bashar al-Assad, a cărui plecare este cerută de americani și de aliați lor pentru rezolvarea conflictului din Siria.

Armata rusă, raiduri aeriene asupra orașului Raqa, fief al Statului Islamic

Armata rusă a anunțat vineri că a efectuat, pentru prima dată, raiduri aeriene asupra orașului Raqa, fief al grupării jihadiste Statul Islamic, în timpul unor bombardamente care au vizat și provinciile Alep și Idleb. Bombardiere tactice Suhoi-34 au lovit joi un ‘post de comandament, care era camuflat la Kasrat Faraj, la sud-vest de orașul Raqa’.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat că cel puțin 12 militanți jihadiști au fost uciși în urma acestor raiduri ale aviației ruse. ‘Operațiunile ruse au vizat joi seara periferia vestică a orașului Raqa și regiunea unde se află aeroportul militar din Tabqa, mai la sud-vest, ucigând cel puțin 12 jihadiști’, a precizat directorul acestei organizații, Rami Abdel Rahman, conform aceleiași agenții.