Rebelii din Yemen au eliberat cinci străini provenind din SUA, Marea Britanie şi Arabia Saudită

Rebelii șiiți houthi din Yemen au eliberat duminică doi americani, doi saudiți și un britanic, care erau deținuți de aproape șase luni, potrivit unor responsabili yemeniți și americani.

21 sept. 2015, 06:32
Rebelii din Yemen au eliberat cinci străini provenind din SUA, Marea Britanie şi Arabia Saudită

Casa Albă a anunțat că doi americani deținuți în Yemen au fost eliberați și transferați în Oman, fără a-i identifica. Canalul american CNN a indicat totuși că unul dintre ei se numește Scott Darden, un angajat de 45 de ani la o companie cu sediul în Statele Unite și răpit în martie la Sanaa, iar celălalt Sam Farran.

Anterior, un responsabil al rebelilor și o sursă din serviciile de securitate au anunțat că șase persoane, dintre care trei americani, doi saudiți și un britanic, au fost eliberate și îmbarcate într-un avion militar din Oman venit la Sanaa să ia o delegație a rebelilor pentru a se întâlni la Muscat cu emisarul ONU pentru Yemen. Nicio informație nu a fost dată la Sanaa cu privire la identitatea acestor persoane sau motivele pentru care au fost deținute în Yemen, potrivit Agerpes.

Citeşte şi Situaţia umanitară din Yemen este CATASTROFALĂ. Războiul civil a afectat toată populaţia

La sfârșitul lunii mai, un american deținut în Yemen a fost eliberat și primit în sultanatul vecin Oman unde aveau loc discuții între Washington și rebelii houthi, care au cucerit o parte a țării. Acesta era jurnalistul independent Casey Coombs care lucra în Yemen din 2012. El a fost eliberat împreună cu un cetățean din Singapore.

Omanul, reprezentând un punct de legătură între monarhiile sunite din Golf și Iranul șiit, un aliat al houthi, a jucat deja un rol de mediator în criza din Yemen și cazuri de ostatici. Sultanatul a contribuit în special la eliberarea în august a franțuzoaicei Isabelle Prime, răpită în februarie la Sanaa.

Washingtonul a oferit sprijin logistic și informații coaliției arabe sub conducere saudită ce efectuează din martie lovituri aeriene împotriva rebelilor houthi, care controlează Sanaa de un an.