Rebelii huthi au lovit cu rachete un rezervor de petrol

Luptele şi blocajul internaţional au făcut ca Yemenul să traverseze cea mai gravă criză umanitară din lume. Aproximativ 24 de milioane de persoane au nevoie de asistenţă umanitară.

24 nov. 2020, 14:58
Rebelii huthi au lovit cu rachete un rezervor de petrol

Rebelii huthi au dat lovitura. Gigantul petrolier saudit Aramco a anunţat marţi că rebeli huthi din Yemen care au atacat o uzină din Jeddah au cauzat o ”gaură mare” în acoperişul unui rezervor de petrol, provocând o explizie şi un incendiu, stins rapid, relatează AFP.

Rebeli huthi, susţinuţi de Iran, au tras luni o rachetă asupra instalaţiei Aramco din acest oraş important situat în vestul Arabiei Saudite, care a provocat incendierea unui rezervor de petrol.

”Există pagube importante la acoperiş, o gaură mare de aproape doi metri pe doi”, a anunţat directorul uzinei, Abdallah al-Ghamdi, în cadrul unei vizite la uzină împreună cu presa, organizată de către companie. Partea superioară a rezervorului a fost înnegrită de foc, iar rapele au fost deformate de căldură, a constatat un corespondent AFP la faţa locului.

Atac armat în Arabia Saudită, sunt cel puţin şase morţi
”Incendiul a fost stins foarte repede. A durat vreo 40 de minute să se provoace un incendiu la un rezervor atât de important”, a declarat el, confirmând cănu s-au înregistrat victime.

Uzina, care are 13 rezervoare, furnizează produse rafinate, inclusiv kerosen, vestului ţării. Huthi şi-au intensificat atacurile vizând Arabia Saudită, care conduce o coaliţie militară în Yemen din 2015, susţinând forţele Guvernului împotriva rebelilor.

În septembrie 2019, atacuri vizând instalaţii Aramco în estul Arabiei Saudite au cauzat pagube importante şi au redus pentru o vreme producţia de petrol a ţării la jumătate.

Rebelii huthi au revendicat acest atac, însă Riadul şi Washingtonul au acuzat Teheranul de faptul că l-a ”patronat”. Iranul neagă că furnizează armament huthi, însă nu-şi ascunde susţinearea rebelilor.

”Ceea ce s-a întâmplat ieri este alt atac ostil, care seamănă cu ceea ce s-a întâmplat” în septembrie 2019, a denunţat Abdallah al-Ghamdi.

”Însă acest lucru nu va face decât să arate rezistenţa Aramco şi va dovedi fiabilitatea aprovizionării noastre energetice în regat şi nu numai”, a adăugat el.