Rebelii proruşi îşi retrag artileria din estul Ucrainei

Rebelii proruşi au anunţat marţi că au început să-şi retragă artileria în estul Ucrainei în zonele unde armata ucraineană a făcut acelaşi lucru, în conformitate cu ceea ce s-a negociat în timpul discuţiilor desfăşurate în noaptea de vineri spre sâmbătă la Minsk, relatează marţi France Presse.

23 sept. 2014, 09:01
Rebelii proruşi îşi retrag artileria din estul Ucrainei

‘Ne-am retras artileria în zonele unde forţele ucrainene regulate au făcut acelaşi lucru. În locurile unde artileria ucraineană nu a fost retrasă, nici noi nu am retras-o’, a declarat pentru agenţia rusă de presă Interfax Aleksandr Zaharcenko, ‘premierul’ autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţk.

‘Toate aceastea vizează tunurile de artilerie cu un calibru mai mare de 100 mm’, a precizat el.

Un document semnat sâmbătă dimineaţă la Minsk prevede un plan de pace în nouă puncte destinat să pună capăt conflictului sângeros, care opune rebelii proruşi armatei regulate ucrainene de mai bine de cinci luni în estul Ucrainei.

Citeşte şi NATO: Forţele ruse sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei

Acest plan prevede crearea unei zone-tampon de 30 de km lăţime de-a lungul liniei frontului şi retragerea pieselor de artileria grea de ambele părţi, practic îngheţarea conflictului pe poziţiile actuale ale beligeranţilor.

Armata ucraineană a anunţat deja începerea punerii în aplicare a dispoziţiilor planului de pace, care, în afară de zona-tampon, prevede o încetare a focului completă, până acum respectată în genere şi o interdicţie de survol în regiunile separatiste