Rebelii proruşi s-au lansat într-o contraofensivă de amploare, în estul Ucrainei

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au afirmat că şi-au lansat trupele într-o amplă contraofensivă împotriva forţelor guvernamentale, care au recunoscut, luni, o 'amplificare a acţiunilor inamicului', informează AFP, citată de Agepres.

25 aug. 2014, 09:07
Rebelii proruşi s-au lansat într-o contraofensivă de amploare, în estul Ucrainei

Aşa-zisul ‘premier’ separatist din Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a afirmat, duminică seara, că rebelii au lansat în ajun o amplă contraofensivă în sudul bastionului lor, încercuit de peste o lună de forţele ucrainene.

La rândul său, statul major al operaţiunii militare desfăşurate de Kiev a recunoscut, luni, o ‘amplificare a acţiunilor duşmanului’, însă a afirmat că forţele ucrainene ‘continuă să-şi menţină poziţiile’ şi au cauzat ‘pierderi considerabile’ insurgenţilor.

La Doneţk, bastionul rebelilor asediat de armata ucraineană, noaptea a fost relativ calmă, după intensele bombardamente din weekend. Lupte se desfăşoară în sudul oraşului de luni dimineaţa, coloane de fum se înalţă deasupra câmpurilor, pe fondul sonor al unor detonări, relatează jurnalişti ai AFP.

Micul oraş Olenivka, la sud de bastionul insurgenţilor, este miza bătăliei, potrivit rebelilor.

Citeşte şi Rusia VREA să trimită încă un CONVOI UMANITAR în Ucraina

La est de Doneţk, au căzut obuze pe drumul care duce spre Marinka, pe care autorităţile ucrainene au anunţat că l-au cucerit în urmă cu câteva zile.

La rândul lor, autorităţile separatiste din Lugansk, alt bastion prorus din estul Ucrainei, au anunţat, sâmbătă, lansarea unui atac asupra oraşelor Severodoneţk (75 de km la nord-vest de Lugansk) şi Debalţevo (58 de km nord-est de Doneţk).

Autorităţile ucrainene au dezminţit aceste informaţii, acuzându-i pe rebeli că doresc să ‘strice aniversarea a 23 de ani de independenţă a Ucrainei’, prin răspândirea de ‘informaţii false’.