Recalculare pensii 2021. Guvernul face 1000 de angajări la casele de pensii

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se află și un proiect de lege care prevede crearea a 1000 de noi locuri de muncă în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, având în vedere necesitatea implementării măsurilor legislative care vizează evaluarea și recalcularea pensiilor.

19 aug. 2021, 09:07
Recalculare pensii 2021. Guvernul face 1000 de angajări la casele de pensii

Recalculare pensii 2021. Personalul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) va fi suplimentat cu 1000 de posturi, potrivit unei Ordonanțe de Urgență care intră pe ordinea de zi a ședinței de joi a Guvernului. Măsura este necesară recalculării pensiilor din sistemul public, la casele de pensii fiind prea puțini angajați. „Neadoptarea acestui act normativ ar duce la imposibilitatea soluționării cererilor de acordare a drepturilor de pensie”, spune Executivul.

800 funcții vor fi din categoria celor cu studii de licență sau echivalentă, iar 200 din categoria celor cu studii liceale, respectiv studii medii liceale, finalizate cu diplomă de bacalaureat. Posturile vor fi pe perioada determinată, până la data de 31 decembrie 2022.

Recalculare pensii 2021. Pentru recalcularea și evaluarea pensiilor este nevoie de realizarea unei baze de date în sistemul informatic integrat al CNPP, în temeiul informațiilor colectate din sursele în format electronic și/ sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii respectiv:

Recalculare pensii 2021, proiect de OUG:

Proiect OUG-9

a) identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate şi stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;

b) crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispoziţiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Specialist din Ministerul Muncii, despre creşterea pensiilor: „Să nu ia cineva în calcul scăderea pensiilor”
În evidența sistemului public de pensii sunt un număr de aproximativ 5 milioane de pensionari.

Activitatea de stabilire a drepturilor de pensie se realizează de un număr de 746 funcționari, care asigură soluționarea cererilor de stabilire/recalculare/modificare/revizuire/suspendare a drepturilor de pensie depuse de beneficiarii sistemului public de pensii.

În primele 5 luni ale anului 2021, cei 746 de funcționari au asigurat soluționarea unui număr total de 329.388 de cereri din care 135.014 înscrieri noi la pensie și 194.374 cereri de recalculare/modificare drepturi de pensie. Având în vedere că timpul mediu de soluționare este de 126 minute, numărul cererilor a fost soluționat în termen legal numai cu efectuarea în mod continuu de ore suplimentare.

Scandal național pe banii de pensii! De ce au fost, de fapt, înghețate pensiile: ”Banii, duși în fondul de rezervă pentru ca Premierul să cumpere voturile PNL – EXCLUSIV
În aceste condiții, personalul CNPP este insuficient numeric și deja blocat în procesele operaționale interne, nedigitalizate, pentru a putea finaliza într-un termen rezonabil procesul de evaluare (culegere, verificare, analiză date). Pentru finalizarea procesului de evaluare până la data de 01.09.2023 este necesară o suplimentare de capital uman pe o perioadă limitată.