Recalcularea Pensiilor. Documentul pregătit de Guvern

Guvernul crește cu 1.000 de posturi personalul Casei Naționale de Pensii pentru a recalcula pensiile românilor, potrivit unui proiect de lege. Salariile noilor angajaţi vor fi plătite din bugetul asigurărilor sociale de stat, urmând ca ulterior să fie decontate din Planul Național de Redresare și Reziliență.

30 iun. 2021, 20:29
Recalcularea Pensiilor. Documentul pregătit de Guvern

Recalcularea Pensiilor. Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care urmează să suplimenteze cu 1000 de posturi personalul Casei Naţionale de Pensii, pentru a putea face recalcularea pensiilor. OUG trebuia să fie discutată şi adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Recalcularea pensiilor. Documentul pregătit de Guvern

Citeşte şi Pensii 2021. Planul mârşav al Coaliţiei de Guvernare: Şi la muncă până la moarte şi cu pensii micşorate. Reacţiile românilor

Cei 1000 de angajaţi care se vor ocupa de recalcularea pensiilor vor fi plătiţi din bugetul asigurărilor sociale de stat urmând ca ulterior să fie decontate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul de OUG nu a mai fost discutat și adoptat în ședința de miercuri a Guvernului.

Ce prevede ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern

„În vederea evaluării pensiilor din sistemul public de pensii, conform Ordinului nr.487 din 31.05.2021 emis de ministrul muncii și protecției sociale, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 609 din 18 iunie 2021, se suplimentează numărul maxim de posturi al Casei Naționale de Pensii Publice, cu 1000 de posturi, pentru o perioada determinată, respectiv până la data de 31 august 2023.
Fondurile necesare salarizării prevazute la art.1 alin.(2), se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat urmând ca ulterior să fie decontate din Planul Național de Redresare și Reziliență.”, se arată în document.

Citeşte şi PENSII 2021. Raluca Turcan: „Pensiile mici vor crește mai mult. Se va reduce decalajul între cea mai mică și cea mai mare pensie”

Executivul motivează urgența adoptării acestui act prin „deficitul de personal de la nivelul caselor teritoriale de pensii raportat la numărul de pensionari aflați în evidența acestora dar și luând în calcul complexitatea documentației în raport de care se stabilesc drepturile de pensie cu consecințe în derularea procesului de evaluare a dosarelor de pensii absolut necesar în vederea recalculări pensiilor, recalculare în urma căreia pensionarii pot beneficia de pensii în cuantumuri mai mari care să le permită un nivel de trai decent.”

„Neadoptarea măsurii legislative propuse are consecințe negative pentru pensionarii sistemului public care pot fi afectați în drepturi prin neparcurgerea cu eficiență și în timp util a procedurii de evaluare a dosarelor de pensie”, se mai arată în proiectul de OUG.

OUG

loading...